Nyheter

Prest: Utsett pengegavene til 18-årsdagen

Årets konfirmanter får til sammen to milliarder kroner i pengegaver. Sokneprest Arne Aspeland oppfordrer foreldre til å vente med de største beløpene.

– Det er klart konfirmantene skal ha gaver, men de største pengegavene bør utsettes til 18-årsdagen. Det er et voldsomt pengepress blant konfirmanter i dag, sier Arne Aspeland, sokneprest i Oppdal.

Han mener det er to gode grunner for å ta til orde for denne løsningen:

– Hvis pengene likevel skal brukes til videre skolegang og leilighetskjøp, så kan de like gjerne knyttes opp til dagen da ungdommen blir myndig. Det vil også være med på å styrke bevisstheten til myndighetsalderen: Når du er 18 år er du juridisk ansvarlig for beløpene, og du har et voksent ansvar for eget liv.

LES OGSÅ: Kirken lager fellesfest og spontan-dåp for å dempe pengepress

Sprer seg utover året

Aspeland mener likevel følgende argument er viktigst:

– Å vente med pengegavene vil kunne dempe pengepresset blant konfirmantene. 18-årsdagene sprer seg jo utover hele året, og da blir det ikke like naturlig å sammenligne hvor mye man fikk. Det blir mer bortgjemt, sier Aspeland, som også har tatt opp forslaget med konfirmantene sine og deres foreldre. I mai skrev han dessuten et innegg i lokalavisen Oppdalingen med samme oppfordring.

Årets konfirmanter håver inn til sammen to millioner kroner i pengegaver. Konfirmanten får i snitt 40.000 kroner, viser nye tall fra DNB. Det er en økning på 7.000 kroner i snitt i pengegaver per konfirmant fra i fjor. Gaver som moped, bunad og klokke kommer i tillegg, skriver NRK.

LES OGSÅ: Dåp er blitt det nye mini-bryllupet

Vil fjerne sosialt press

Marianne H. Brekken, vikarprest i Sverresborg menighet i Trondheim, er blant dem som hvert år kjenner på en ambivalens over disse tallene.

– Konfirmasjonen er en dag da ungdommene både skal feires og samtidig ser vi en stadig økning i pengebruk som gjør ritualene våre mindre tilgjengelige for folk.

Brekken synes forslaget til Oppdal-soknepresten er godt.

– Jeg tror likevel ikke at det alene er nok for å fjerne det sosiale presset mange kjenner på, men det kan løftes fram som et av flere forslag til konfirmanter og foreldre, sier Brekken.

LES OGSÅ: Tilbyr lån til drømmebryllupet

– Må bli tøffere

Pengepress blant konfirmanter er også et tema som vikarpresten berører i et av ukens mest leste innlegg på Vårt Lands debattside, verdidebatt.no. «Når kirkens ritualer utløser pengefester og sosialt press må vi snakke om det», skriver hun, og sikter til feiringene som i dag knyttes til konfirmasjon, dåp og bryllup.

– Ritualene skal selvsagt feires, og som kirke skal vi heller ikke sette tak på gavene, men kirkens medarbeidere må bli tøffere til å ta opp tematikken, sier hun.

– Hva konkret kan de som jobber med konfirmanter gjøre?

– De kan for eksempel løfte tematikken i foreldremøter i kirken og hjelpe både foreldre og konfirmanter til å sette ord på dilemmaet de står oppi. Det kan være med på å senke terskelen noe.

Tilbyr gratis festklær

Brekken tar også til orde for kollektive feiringer i kirken. De siste årene har flere menigheter tatt kreative grep for å dempe pengepresset ved bryllup og dåp. Enkelte tilbyr gratis utleie av dåpskjoler. I Iladalen menighet i Oslo forsøkte de i vinter å senke dåpsterskelen med en gratis, felles dåpsfest. Lademoen kirke i Trondheim var i fjor den første menigheten i Norge med drop-in-dåp. Den samme menigheten tilbød også drop-in bryllup i mai. I Østbirk Sogn i Danmark tilbyr kirken gratis, gjenbrukte festklær til konfirmantene.

– Er det ikke ønsketenkning å legge om gavepraksisen knyttet til konfirmasjonen, sokneprest Arne Aspeland?

– Jo, det er kanskje det, men det er i hvert fall verdt et forsøk. Jeg synes også det er et poeng fra kirkens side å understreke at pengepress ikke har noe det kirkelige ritualet å gjøre, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter