Nyheter

Tilbyr lån til drømmebryllupet

Låneformidlere lokker brudepar med risikofylte lån for å finansiere festen. – En dårlig måte å starte et ekteskap på, sier Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen».

Bilde 1 av 2

«Lån penger til bryllup uten sikkerhet – inntil 500.000 kroner». Teksten er hentet fra nettsiden til Lendia.no. De er én av flere aktører som lokker med det de kaller «bryllupslån». Lånet er i realiteten et forbrukslån, med eksempelrenter fra 7,90 prosent til nærmere 20 prosent.

Compareking.no er en annen aktør. Hos dem «kan du enkelt søke om et bryllupslån på dagen. Du kan bruke lånet til hva-du-vil, enten det er leie av lokaler eller en bryllupskjole fra Vera Wang», skriver de på nettsiden sin.

Et googlesøk på «bryllupslån» gir treff på banker som Monobank og Nordax Bank.

– Jeg synes dette er skikkelig uelegant, sier Hallgeir Kvadsheim, best kjent fra TV-programmet «Luksusfellen». Han er overrasket over markeds­føringen.

– At låneformidlere er blitt så spesifikke, er nytt for meg. Jeg er ikke av dem som synes markedsføring bør reguleres. Reklame er også ytringsfrihet. I dette tilfellet synes jeg imidlertid at aktørene må tone seg ned, både med tanke på hvor lett det er å få lån, men også at man spiller på drømmene knyttet til en av livets store begivenheter, sier han.

Går ut over forholdet

Lendia.no løper selv ingen risiko når brudepar tar opp lån. De er en såkalt formidler av lån og lister opp og sammenlikner lånetilbud fra banker som for eksempel OPP Finans, banknorwegian og Santander. Lendia.no får provisjon når noen søker om og får lån via deres nettside.

– Å belaste økonomien med et dyrt lån er en dårlig start på ekteskapet. Har du en stram økonomi, går det fort utover forholdet. Det har vi ofte sett i Luksusfellen, sier Kvadsheim.

Han reagerer også sterkt på holdningen til økonomi som drives fram i annonser i sosiale medier og på TV.

– For eksempel har OPP Finans reklamer «for dem som ikke er typen til sparing». En slik type markedsføring blir for dum. Hvis alternativet er et forbrukslån på 15-20 prosent, bør du heller vente med å pusse opp kjøkkenet eller å gifte deg.

Koster å være par

I fjor økte forbrukslångjelden til nordmenn med 12,4 prosent, ifølge tall fra Finanstilsynet. På seks år har det vært nesten en dobling av forbruksgjeld, melder NRK.

Hallgeir Kvadsheim har vært borti par som har realisert drømmen om det perfekte bryllup med nettopp forbrukslån.

– De har hatt store problemer med å komme seg ut av gjeldsfella, blant annet fordi de har tatt opp slike lån, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig, er ikke overrasket over at lånetilbydere skor seg på brudepars drømmer om storslåtte bryllupet. Hun tror slike tilbud er et utslag av den omfattende kommersialiseringen av bryllup, «uavhengig om bryllupene foregår i kirken eller på tinghuset».

LES MER: Åpner kirken for drive-in-bryllup

– Ikke kirkens skyld

– Det kan virke som om det er en holdning rundt bryllup generelt at man må arrangere overdådige og kostbare feiringer. Dette er det mange kommersielle aktører som ser muligheter i. Det er sikkert ikke like enkelt å stå imot, og det kan være mange forventninger fra omgivelsene, sier hun og understreker:

– Det er likevel fullt mulig å arrangere et bryllup uten å bruke mange hundre tusen kroner, sier hun.

– Har Den norske kirke en kommunikasjonsutfordring i å formidle at vielse i kirken ikke trenger å koste skjorta?

– Det er ikke kirken som legger opp til kostbare bryllupsfester. Det er ikke dét ekteskapsinn­gåelse handler om, og mange prester peker også på dette i sine vigselssamtaler, sier Dybvig.

LES MER: Reagerer på massevigsel

Danskene låner

I Norge finnes ingen nyere undersøkelse på hvordan nordmenn finansierer bryllup. Danskene bruker imidlertid mindre på bryllupsfeiring enn før, ifølge en undersøkelse som YouGov gjorde for Penge- og Pensionspanelet i 2012. Likevel tok 12 prosent av alle brudepar på mellom 18 og 29 år opp et lån for å betale det meste av bryllupet.

Regningen for dem som valgte kirkebryllup i 2011, kom på rundt 108.737 danske kroner. I 2014 sank beløpet til 67.878 kroner, ifølge nettavisen Metroxpress.

Lendia.no eies 100 prosent av Moo Gruppen As. Zeeshan Aslam, som eier dette firmaet, sier at de «ikke markedsfører bryllupslån, men skriver artikler om det siden det har vært forespørsler om det er mulig å låne penger til dette».

– Vi anbefaler folk å være varsomme med hvor mye de låner, og jeg skal passe på at dette kommer klart frem i artiklene våre om dette emnet, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

Svaret fra Lendia.no sin nåværende eier, Zeeshan Aslam, ble lagt til 26. mai klokka 16.35. Samtidig ble svaret fra tidligere eier fjernet (nettvakt anm.) 

BN bank ble fjernet fra fra setningen «et googlesøk på ‘bryllupslån’ gir treff på banker som...» 29. mai, klokka 11:35. BN bank tilbyr ikke slike lån. 

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter