Vårt Land har spurt Antirasistisk senter, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og Funksjonshemmedes fellesforbund (FFO) om synspunkter på sammenslåingen av fire særlover i én felles lov. De tre lederne, som bare nylig hadde fått forslaget i hende, er i utgangspunktet positive. De viser til effekten av et forenklet lovverk.
– Fordelen vil være at det er lettere for både arbeidsgiver og enkeltpersoner å sette seg inn i lovgivningen, i stedet for å forholde seg til fire såpass like lover hver dag, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter.
– LLH har kjempet for å en felles lov. Vi mener at alle bør ha samme vern, på likt grunnlag, sier fungerende leder i LLH, Brita Møystad Engseth.
Forutsetningen må likevel være at innholdet loven ikke gir dårligere vern enn i dag.
– Vi er positive og tror dette vil føre til en forenkling av lovverket, sier styreleder Knut Magne Ellingsen i FFO.
LES OGSÅ: Trosset sine foreldre og gikk på søndagsskolen
Nye lover
Ellingsen sier han likevel ville blitt overrasket om vernet av funksjonshemmede blir styrket med den nye loven.
– Vi har også snakket om at ingen har evaluert effekten av den loven vi nå har. Det kunne vært gjort i denne sammenhengen, fortsetter han.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven stiller blant annet krav om universell utforming. Den fikk sin nåværende form i 2013, slik også de tre andre likestillings- og diskrimineringslovene fikk det. Likestillingsloven kom først i 1978, og ivaretar likestilling mellom kjønnene.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Blande
Likestillingsminister Solveig Horne mener én felles lov vil gjøre det enklere å se de ulike grunnlagene for diskriminering i sammenheng og samtidig skape større bevissthet. Madeleine Schultz, som holdt innlegg i forbindelse med utarbeidelsen av lovforslaget, har motsatt utgangspunkt. Hun er ikke bare negativ til en felles lov, men advarer mot å blande sammen begreper knyttet til for eksempel kjønn og minoritet.
– Da risikerer vi å gjøre oss selv blinde for den dobbeltdiskrimineringen som en del minoritetskvinner møter, mener hun.