Nyheter

Palin neppe noe Trump-kort

På kort sikt kan Sahah Palin vinne stemmer for Donald Trump. Skulle imidlertid Trump gå hele veien til valget 8. november, er den tidligere Alaska-guvernøren intet trumfkort.

– Omfavnelsen fra tidligere visepresidentkandidat Palin bidrar på kort sikt til å styrke Trumps muligheter til å vinne det første primærvalget i Iowa, sier historiker Hallvard Notaker.

Kristne stemmer.

Notaker påpeker at støtten fra den konservativt bibeltro Palin kan hjelpe Trump på offensiven blant Tea Party-segmentet og evangelisk kristne. Effekten er likevel usikker, for Palins popularitet er kraftig svekket de siste årene.

Milliardæren og den tidligere TV-stjernen Trump leder nå det republikanske kappløpet soleklart med rundt 35 prosents oppslutning på nasjonale målinger. Nærmeste ligger Ted Cruz med knappe 20 prosent, mens en tidligere favoritt som Jeb Bush knapt har støtte fra 5 prosent av republikanske velgere.

Les også: Mer skeptisk til Trump enn til klimaendringer

Kan Trump vinne?

Notaker vil ikke helt utelukke at Trump kan bli republikanernes presidentkandidat, men sannsynligheten er ikke like stor som de nasjonale målingene kan gi inntrykk av.

– Trump har kommet med så mange oppsiktsvekkende utspill, og har en så spesiell politikk, at han har skremt bort veldig mange velgere i midten. Når det republikanske feltet tynnes ut med noen klare toppkandidater etter de første primærvalgene, vil mange samle seg om andre kandidater. Mye vil endre seg de neste ukene, sier Notaker.

Halleluja fra Sarah Palin.

Gårsdagen var uansett god for Trump. Fra kampanjescenen i Ames i delstaten Iowa skrøt Palin «halleluja» hemningsløst av den søkkrike Trump og hans bravader.

- Jeg er her for å støtte den neste presidenten i USA. I likhet med dere, så vet jeg at det er nå eller aldri. Er dere klare til å gjøre USA bra igjen?

– Han er fra privat sektor, og ikke en politiker. Kan jeg få et halleluja? ropte Palin fra scenen.

Guvernør ut mot Cruz.

Det skadet heller ikke Trump at Iowa-guvernør Terry Branstad gikk med advarsel mot å stemme på Trumps erkerival i primærvalget; Texas-senator Ted Cruz.

Den konservative kristenprofilen Ralph Reed sa etter forestillingen at Palins omfavnelse av Trump «kan endre kampen om de evangeliske stemmene til en krig om partiets sjel». Han betegnet samtidig Palin som en gullkantet merkevare blant evangelisk kristne.

LES OGSÅ: Hvorfor elsker så mange amerikanere Donald Trump? Kanskje fordi de er like redde som ham?

Høyrepopulister refser Washington.

Både Palin og Trump er høyrepopulister med bred appell blant såkalte vanlige folk som mener deres interesser er bitt ofret av en politisk elite i Washington.

– Trump er ingen nyskapning, men går inn i en amerikansk tradisjon av politikere som stiller seg opp som folkets røst mot en elite som har sviktet. Han er en proteksjonist som vil beskytte amerikanske arbeidsplasser, om nødvendig med tollbarrierer og andre handelsrestriksjoner. Han fremstiller innvandring som en trussel mot amerikansk kultur så vel som lov og orden, og mobiliserer tilhengere med ytterliggående forslag i kampen mot islamistisk terrorisme, påpeker Notaker.

LES OGSÅ: Gospelsanger Kirk Franklin går sterkt ut mot presidentkandidat Donald Trump

Uklart Trump-program.

Det er vanskelig å finne noe helhetlig økonomisk visjon og et sammenhengende program for hvordan Trump kan styre USA.

– I mangel på mer avanserte resonnementer lover Trump velgerne at han er så smart at han vil skaffe de beste avtalene og finne de beste løsningene for USA. Problemet er at ingen i dag vet hvilken politikk han ville føre hvis han mot all formodning endte opp i Det hvite hus, sier Notaker.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skremmer midten-velgerne.

Eirik Løkke, rådgiver i Civita, tror støtten fra Palin vil svekke Trump dersom han skulle ende opp som presidentkandidat. De to har mange varme tilhengere, men skremmer fra seg et langt større flertall av amerikanske velgere.

– De er høyrepopulister som vender seg til det samme segmentert av veldig sinte, konservative velgere, både menn og kvinner, som føler sin posisjon utfordret av utviklingen i USA. Mange av disse velgerne er ufaglærte, de sliter i møtet med globalisering og billigere arbeidskraft i andre land, og anser den liberale eliten som en trussel mot sine verdier, sier Løkke.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter