Bøker

Oppfordrer kristne til myteknusing

Mange kristne undervurderer fundamentet for egen tro fordi mytene står i veien, mener trosforsvarsekspert.

– Jeg blir stadig forundret av at også kristne blir overrasket over at kristen tro bygger på sterke, rasjonelle argumenter, sier Bjørn Are Davidsen.


Bjørn Are Davidsen er en av norges fremste trosforsvar-eksperter, og er spaltist på Tro24.no


– Kristen tro har gjennom historien vært noe man har brukt hodet på, og derfor har man en tradisjon for å svare på motargumenter og påstander med rasjonelle argumenter.

Men Davidsen mener noen, også kristne, i nyere tid har fått det for seg at kirken ikke har bygget troen sin, også på rasjonelle argumenter.

LES OGSÅ: Når jeg tror at Gud finnes, skyldes det også logisk argumentasjon

Mer på banen

Vårt Land skrev nylig at det stadig gis ut flere bøker om kristent trosforsvar. Grunnen til at det gis ut så mange bøker, tror Davidsen nettopp skyldes mange myter i omløp.

– For det første har det den siste tiden kommet mer erklært motstand mot ulike former for kristen tro og kirkehistorie. Rare påstander om hva som har skjedd historisk, og om Jesus virkelig har eksistert, hvem han var og lignende.

Davidsen trekker fram Dan Brown og Da Vinci-koden som et eksempel.

– Den bygger på helt absurde, ikke-vitenskapelige og grunnløse påstander om kirkehistorien, bibelens utvikling og Jesus. Når slike bøker kommer, vokser det fram et behov for å svare på disse påstandene.

Også Richard Dawkins og andre nyateister har bidratt til et økende behov for å forklare kristendommen, mener han.

– Rare påstander fra Richard Dawkins og nyateistene, som i forbløffende liten grad har vist at de har greie på det de snakker om, gjør det til en takknemlig jobb å svare på disse argumentene, fordi de er så lette å tilbakevise, sier Davidsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Argumentene finnes

Men han forteller at det kan være vanskelig å få aksept fra andre leire.

– Folk har mest sans for argumenter som støtter det man liker å tro. Det betyr at de som har sansen for Richard Dawkins og Dan Brown, i liten grad vil akseptere motargumenter eller at folk setter tingene på plass vitenskapelig, historisk og filosofisk.

Men Davidsen mener kristne uansett må møte motargumenter.

– Når man først har en religion som også bygger på en rasjonalitet, er det viktig å vise til dette.

LES OGSÅ: Kristne må skaffe seg mer kunnskap

Skiller seg fra mystikk

At mange ikke er klar over at kristen tro er forankret i fornuftige argumenter tror Davidsen skyldes at i Norge har kristne hatt en tradisjon for å tenke at vantro ikke skyldes fornuft, men vond vilje.

– Dermed er det unødvendig å svare med rasjonelle argumenter, fordi det heller dreier seg om en moralsk sak. Blant mange kristne er det en myte at: «Ikke-kristne vil ikke tro, fordi de heller vil leve et utsvevende liv».

Men ifølge Davidsen er selve kjennetegnet for kristen tro, at den i stor grad har blitt behandlet ut fra rasjonelle argumenter: i motsetning til folketro og en del østlig mystikk.

– Hvilke typer rasjonelle argumenter har blitt brukt for å tilbakevise myter?

– Alt fra påstander i oldkirken om at kristne ofret barn, der man brukte empiriske argumenter for at det ikke var slik, og logisk kunne

argumenter for Guds eksistens.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker