Nyheter

Nytt flyktningmøte i EU i neste uke

Tirsdag neste uke skal det holdes et nytt møte mellom innenriksministrene i EU for å diskutere flyktningkrisen, opplyser formannskapslandet Luxembourg.

Initiativet kommer etter at et tilsvarende møte mandag denne uken endte med dyp splittelse. Flertallet av EU-landene var enige om å delta i en flyktningdugnad, men EU-land i øst motsatte seg initiativet, spesielt gjaldt det Ungarn, Slovakia og Tsjekkia.

I stedet for en felles slutterklæring ble derfor mandagens møte avsluttet med en konklusjon der det het at man «i prinsippet» er enige om at 120.000 asylsøkere som i dag befinner seg i Hellas, Italia og Ungarn, skal fordeles landene imellom, i tillegg til en tidligere avtale om fordeling av 40.000 mennesker.

– Må løses i fellesskap

Tysklands forbundskansler Angela Merkel ba tidligere i dag om et nytt fellesmøte i EU om flyktningsituasjonen.

– Vi kan løse dette problemet, men kun i fellesskap. Tiden renner ut, sier Merkel ifølge DPA om flyktningkrisen «en av de største utfordringene vi har hatt på årtier».

– Det er en utfordring for hele EU, og derfor ber vi om et eget EU-toppmøte neste uke, fremholder hun.

LES OGSÅ: Etterlyser global flyktningdugnad

Uforsonlig mindretall

Flertallet av landene er for en felles flyktningdugnad, men møter motstand fra østlige medlemsland som Ungarn, Slovakia og Tsjekkia. På mandags møte ble det derfor kun erklært at man «i prinsippet» var enige om relokalisering.

Merkel kommer ikke til å få en enkel jobb med overtale landene i øst på et eventuelt toppmøte.

– Jeg vil dra på toppmøte med et klart mandat: å ikke gå med på bindende kvoter under noen omstendigheter, sier Slovakias statsminister Robert Fico ifølge AFP.

– Vi ser dem som ufornuftige og skadelige, og de vil aldri redde noen eller løse noe.

LES OGSÅ: Sengeplasser strømmer inn

Straff

Selv om hun kan vente seg nok et vanskelig EU-møte, avviser Merkel snakk om å kutte i EU-støtten til land som nekter å delta i planene for en fellesdugnad.

– Trusler er ikke måten å forene på, sier Merkel etter at hennes egen innenriksminister tok opp muligheten for sanksjoner.

– Vi må snakke om måter å utøve press på, sa Thomas de Maizière til TV-kanalen ZDF.

Forhandlingssituasjonen er slik at ingen ting skjer med land som nekter. Dette er ofte land som mottar en masse strukturell støtte fra EU, påpekte han.

Men også EU-kommisjonen understreker at det ikke blir snakket om å kutte i støtten til landene som har satt seg på bakbeina.

Haster

Mens EU krangler videre, minner FN om at det haster å finne løsninger. Bare i august kom det 156.000 migranter og flyktninger til EU, ifølge Unionens grensebyrå Frontex, som anslår tallet for hele året til over 500.000.

– Det er nødvendig med en umiddelbar plan B, sier FNs høykommissær for flyktninger António Guterres og kaller det et sannhetens øyeblikk for Europa.

– Vi frykter at ubesluttsomhet i Europa skal føre til flere dødsfall, fremholder Leonard Doyle i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM og forteller at 72 flyktninger og migranter antas å ha druknet de siste dagene på vei fra Tyrkia til greske øyer.

LES OGSÅ: Anundsen vurderer grensekontroll i Norge

Grensekontroll

Samtidig har den store tilstrømmingen av asylsøkere endt med gjeninnføring av Tysklands passkontroll sørover.

Flere andre EU-land har fulgt opp med skjerpet grensekontroll, noe som setter det passfrie Schengen-samarbeidet under press.

Den ungarske regjeringen har videre vedtatt en lov som forbyr kryssing av et nytt gjerde mot Serbia, et land utenfor Schengen. Ungarerne erklærte unntakstilstand ved to grenseoverganger tirsdag.

Landet snakker dessuten om å bygge lignende stengsler mot Romania, et annet EU-land utenfor Schengen. Forberedelsene til dette har begynt, sa den ungarske utenriksministeren tirsdag.

LES OGSÅ: Ti grunner til at syrerne er på flukt

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter