Nyheter

Nynorskpatrioten

Nynorsken får normalt ikke mye spalteplass, men denne uken har du, Ingeborg Steine Jensen, gitt den oppmerksomhet. Hva var det som skjedde på eksamen?

– Jeg studerer til å bli byggingeniør, og skulle ta eksamen denne uken. Nynorsk er hovedmålet mitt, så oppgaveteksten min var skrevet på den målformen. Da jeg begynte å lese, oppdaget jeg raskt at det var en rekke skrivefeil. Språket var rett og slett dårlig.

Hva tenker du om det?

– Der og da ble jeg sjokkert og satt ut over hvor dårlig nynorsk det var. Mange av de ordene i teksten var brukt feil, eller bare diktet opp. For eksempel hadde de skrevet «kvisleis».

LES MER: Slik er SMS-bibelen

Er du engasjert i sidemålsdebatten?

– Ja, for meg er det viktig at nynorsken blir bevart, og at vi som bruker den får mulighet til å praktisere språket i hverdagen. Jeg synes også at flere burde bruke nynorsk, spesielt dem som har en dialekt som gjør det naturlig. Dialektene er forøvrig noe jeg også synes er viktig å ta vare på.

Er det vanskelig å holde på dialekten?

– Jeg hører at noen sier det. Selv har jeg flyttet fra Norheimsund til Gjøvik for å studere. Her er det mange som sier at de legger om til østlandsdialekt fordi de ikke blir forstått når de snakker sin egen dialekt. Det synes jeg er dumt. Jeg tror det handler mer om viljen til å forstå, ikke evnen til å forstå. Hvis noen sier «hæ?» til meg når jeg prater med dem, så gjentar jeg bare det jeg sa, gjerne med en enda bredere dialektuttale.

LES MER: Bacon er sunnere enn sukker

Opplever du mye motstand mot nynorsk?

– Absolutt. Etter at saken om eksamensoppgaven min ble sitert overalt, er det veldig mange som har kommentert at de ikke skjønner hvorfor vi har bruk for nynorsk. Det kan jeg forstå at de sier. Jeg har jo selv ikke bruk for bokmål i hverdagen, men jeg er ikke imot bokmål av den grunn. Nynorsk er veldig viktig for oss som bruker det, og da er det ikke noe poeng i å kutte det ut bare fordi noen ikke gidder å lære seg det.

Hva kan vi gjøre for å sidestille skriftspråkene enda mer?

– Jeg tror ikke det går, for det er så mange som er motstandere av nynorsk. Da måtte vi ha endret innstillingen til folk. Jeg vet ikke hvor motstanden komme fra. Kanskje har de hatt en forferdelig norsklærer som bare har snakket ned sidemålsundervisningen?

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter