Nyheter

– Nye tall avkrefter at jøder rømmer Europa

Nesten 10.000 jøder forlot Vest-Europa til fordel for Israel i fjor. – Dette avkrefter skremselspropaganda om at jøder rømmer Europa, sier Ervin Kohn.

Det er svenske Dagen som skriver at «rekordmange jøder forlater Europa». Nesten 10.000 jøder forlot Vest-Europa i fjor. Tallene er hentet fra Jewish Agency.

– Dette er ganske få, mener derimot forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

– Tallet avkrefter all skremselspropaganda og ryktespredning om at jødene nå forlater Europa i strie strømmer, sier han.

LES OGSÅ: Siden 1945 er den jødiske befolkningen i Europa redusert med nesten to tredeler

Dystert bakteppe

Antallet jøder som forlater Vest-Europa har riktignok økt de siste årene, forteller forstanderen.

Bakteppet kan synes dystert: Vårt Land har de siste årene skrevet flere artikler om økninger i registrerte antisemittiske hendelser.

– Den generelle trenden i Europa går i en negativ retning på 2000-tallet. Det gjelder både holdninger og handlinger. Men bildet er ikke entydig. Det går i bølger, sa stipendiat Vibeke Moe ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) i fjor.

Det var kort tid etter at terrorangrepene i Paris og København hadde rammet jødiske mål.

LES OGSÅ: Trygghet bak våpen

Flest franske

Rundt 8 av 10 av jødene som forlot Vest-Europa i 2015, reiste fra Frankrike, som har den klart største jødiske befolkningen av landene her. Ifølge Wikipedia viser nøkterne anslag at det bodde 475.000 jøder i Frankrike i 2014. I så fall var én av 139 franske innbyggere jøder på det tidspunket.

6.600 franske jøder valgte i 2014 å gjøre sin aliyah, som betyr å emigrere til Israel. Tallet var rekordhøyt. Over dobbelt så høyt som i 2013, skrev Vårt Land i fjor. I den forbindelse besøkte vi Paris. Reportasjen kan du lese her.

Samtidig viser det seg at de omlag 15.000 franske jødene som flyttet til Israel i 2014 og 2015 støter på tungt byråkrati og språkbarrierer i sitt nye hjemland, skriver The Times of Israel.

En rekke medier har dessuten skrevet om at flere jøder har flyttet fra Israel til Tyskland enn omvendt de siste årene. Særlig unge, velutdannede som er misfornøyd med Benjamin Netanyahus politikk, skriver Kristeligt Dagblad.

LES OGSÅ: Norske jøder: Utviklingen går i feil retning

– Mer enn terror

Professor Christhard Hoffmann ved Universitetet i Bergen, som er også tilknyttet HL-senteret, mener det er vanskelig å si om tallene på jøder som emigrerer til Israel er høye eller lave.

Han velger å kommentere dem med en anekdote.

Høsten 2014 var han på en stor konferanse i Berlin i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Der skulle rekkene sluttes mot antisemittisme.

– En av workshopene handlet om sikkerhet. Der var det to grupper som var særlig bekymret. Det var representantene for franske og danske jøder, minnes Hoffmann.

Få måneder senere rammet terroren jøder i Paris og København.

– Dette viser at bekymringen har vært der før terroren slo til, og at jøder har følt seg usikre i noen europeiske land over lengre tid, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Jewish Agency

Siden 1929 har Jewish Agency hjulpet jøder med å flytte til Israel. Ifølge Wikipedia spilte organisasjonen en viktig rolle i opprettelsen av staten Israel. Ervin Kohn mener tallene deres er til å stole på.

– Selv om Jewish Agency er en ikke-statlig organisasjon, er den på et vis en del av statsapparatet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter