Nyheter

NOAS frykter svenske tilstander

Politiet bekrefter at brannen ved planlagt asylmottak ble påtent.

Hotell Lune Huler i Lindås kommune nord for Bergen skulle bli brukt som midlertidig asylmottak for inntil 40 enslige, mindreårige asylsøkere. Det ble kjent fredag. Natt til søndag ble hotellet totalskadd i brann, skriver NTB.

Nå bekrefter lensmann Kjell Idar Vangberg i Nordhordland politidistrikt overfor Dagbladet at brannen ble påtent. Søndag var kriminalteknikere fra Bergen på åstedet. De skal ha sikret spor etter gjerningspersonen eller -personene.

PST har advart tidligere

Høyreekstreme har angrepet flere asylmottak i Europa den siste tiden. For en måned siden slo Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fast at innvandringsmotstandere i Norge kunne komme til å gjøre det samme.

Operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Arve Samsonsen, sier til Vårt Land at de prioriterer saken høyt.

– Vi jobber bredt, og går inn i det med det vi har av folk.. Vi undersøker både tekniske spor og taktisk etterforskning, sier Samsonsen. Politiet har fått en rekke tips fra publikum.

– Vi kjenner ikke til at det skal ha kommet noen trusler eller varsel i forkant av brannen, sier Samsonsen.

LES OGSÅ: Enslige mindreårige opplever krysspress

Svenske tilstander vekker bekymring

Før brannårsaken ble kjent, snakket vårt Land med Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas). Han håpet at brannen ikke var påsatt av «noen som ønsker å skade asylsøkere eller markere sin motstand mot dem».

– Det er klart at det vekker bekymring når et norsk asylmottak brenner ned, med tanke på det vi har sett i Sverige og andre land i Europa, sa Martinsen.

LES OGSÅ: Ser en eskalering i innvandringsmotstand

Rammer sårbare barn.

Han sa det ville være «svært trist» om brannen viste seg å være påsatt, og begrunnet det slik:

– Særskilt når det er snakk om et mottak for enslige, mindreårige asylsøkere. Det er barn som er særdeles utsatt og i en meget sårbar og vanskelig situasjon, som først og fremst har behov for trygghet, forutsigbarhet og omsorg. Det å bli møtt med at de er så uønsket at noen velger å brenne ned stedet de skal bo, er svært uheldig. Det å måtte føle på usikkerhet, eller at noen er ute etter å ta dem, håper jeg barna får slippe.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hat kan bli til vold

På spørsmål om mange av asylsøkerne han treffer er bekymret for slike branner, lød svaret:

– Hatvold mot asylsøkere har heldigvis vært veldig begrenset i Norge. Sånn sett møter vi ikke mye bekymringer rundt det. Men vi møter mange som blir triste og føler seg utilpass over den hetsen som kommer fram i kommentarfeltene på sosiale medier og i nettaviser. Det gjelder personer som har vært i Norge en stund, og som kan språket og følger mer med. De nyankomne får ikke i like stor grad med seg det som står i kommentarfeltene.

Noas har registrert en del flere hatefulle ytringer og negativitet til asylsøkerne som nå kommer til Norge.

– Vi er bekymret for at hatytringer på nettet og sosiale medier skal utvikle seg til hatvold. Det kan være guttegjenger som trigger og hauser hverandre opp, slik at hatet kan få utslag i vold og påsetting av branner, sa Martinsen.

LES OGSÅ: – Tidsspørsmål før mennesker brenner inne

Størst på nett. Nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, syntes også det ville svært trist dersom det skulle vise seg å være innvandringsmotstandere som står bak brannen på Lindås.

– Det at folk tar loven i egen hånd, er det verste anslaget mot demokratiet vårt. Vi skal ikke ha slike udemokratiske elementer og virksomheter i samfunnet vårt, sa Kohn.

Antirasistisk senter kartla i 2014 det høyreekstreme miljøet i Norge.

Hvordan er det høyreekstreme miljøet i Hordaland?

– Det største høyreekstreme miljøet i Norge er på nettet. Men det trengs ikke mange personer for å sette fyr på en bygning, og derfor behøver det høyreekstreme miljøet i Hordaland ikke å være stort. På slike små steder bør det ikke være så vanskelig å finne forbryteren eller forbryterne. De er gjerne ikke profesjonelle, og det skulle slik sett vært mulig å avsløre dem, sa Kohn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter