Nyheter

Nei-biskop vurderer å stemme ja

Biskop Halvor Nordhaug er imot likekjønnet ekteskap, men vil stemme for kjønnsnøytral vigselsliturgi dersom det tas hensyn til det konservative mindretallet.

– Nå kommer Kirkemøtet til å fatte et vedtak som gir uttrykk for flertallets syn som er at det skal utarbeides en liturgi for likekjønnede. Det må vi akseptere, sier Nordhaug, som er biskop i Bjørgvin.

– Samtidig må vedtaket utformes slik at mindretallet ivaretas best mulig. Jeg ville synes det var en fordel om kan samtale seg fram til en form for konsensus hvor man i avstemmingen ikke ender opp med å sette to vedtak opp mot hverandre, slik at det ene synet bare har vunnet mens det andre bare har tapt. Et slikt omforent vedtak vil jeg kunne stemme for.

LES MER: Flertall for å vie homofile

Kan de konservative ha tatt feil?

Han ønsker ikke å dramatisere konflikten, og stiller seg spørsmålet om de konservative kan ta feil i spørsmålet om homofile kan gifte seg i kirken.

– Dette er i stor grad et generasjonsspørsmål. Vi opplever store kulturelle endringer som utfordrer oss. Det er ikke sikkert at vi konservative har rett, såpass ydmyke må vi være når vi ser på kirkehistorien og for eksempel hvordan kvinnens plass er blitt vurdert i kirken.

LES MER: Ingen snarvei til vigsel for homofile

– Noen vil kanskje si at du snur kappen etter vinden nå?

– Det ville vært riktig dersom jeg hadde endret mening. Men dette handler om å ta realitetene inn over seg. Utgangspunktet er at dette ikke er kirkesplittende, og da har vi i mindretallet et ansvar for å håndtere saken slik at vi bidrar til å bevare kirkens enhet. Da må vi anerkjenne at flertallets syn får gjennomslag, samtidig som vi arbeider for at de konservative får livsrom ved at ingen behøver å handle mot sin overbevisning.

– Bli i kirken

– Hva vil du si til de som vurderer å melde seg ut?

– Det synes jeg absolutt ikke de skal gjøre. Vi trenger alle de gode medarbeiderne fortsatt. Jeg er veldig klar på at dette spørsmålet ikke er kirkesplittende, sier Nordhaug.

LES MER: – Bråket i Den norske kirke er ikke over, skriver Helge Simonnes

Han vil arbeide for at de konservative skal synes det er meningsfullt å bli i kirken.

– Kirken er mer enn Kirkemøtet. Det er i lokalmenigheten livet skal leves, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter