Meninger

Mer kirkebråk i vente om homofili

Bråket i Den norske kirke er ikke over selv om homoliberale har erobret et solid flertall i Kirkemøtet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Antall delegater som går inn for å vie likekjønnede par får et klart i flertall i det nye Kirkemøtet, viser Vårt Lands kartlegging.

Dermed er det duket for en endelig avgjørelse på et spørsmål som har ridd Den norske kirke som en mare i nesten en mannsalder.

Homofile må smøre seg med tålmodighet før de kan gå til kirkens alter. Selv om saken blir behandlet på ny i vårens Kirkemøte, vil ikke den nye liturgien være klar før tidligst i januar 2017.

LES MER: – Nå får vi endelig en kirke som sier at lesbisk og homofil kjærlighet er like gudeskapt som heterofil kjærlighet

Beinharde ideologiske og teologiske oppgjør

Noen sukker lettet over at det blir en avgjørelse. De håper at kirkens folk kan legge striden bak seg og rette blikket mot andre saker.

Så enkelt er det ikke. Det har vært beinharde ideologiske og teologiske oppgjør gjennom mange runder. Representanter for de mest restriktive har sagt at de vil melde seg ut av Den norske kirke dersom Kirkemøtet gjør helomvending i den kontroversielle saken. Spørsmålet er hvor mange som vil forlate Den norske kirke til fordel for andre kirkesamfunn. I områder der det er få aktive gudstjenestedeltakere, kan slike utmeldinger få noen konsekvenser for aktivitetsnivået.

Kan gi ny reservasjonsstrid

Prester som har vært motstandere av likekjønnet vigselsliturgi, spør seg nå om flertallet i Kirkemøtet vil gi dem reservasjonsrett til ikke å gjennomføre denne type vigsler. I Norge har vi nettopp lagt bak oss en sterk strid om helsepersonells rett til å reservere seg mot aborthenvisning. Striden om prestenes rett kan komme til å fremkalle like store overskrifter og engasjement.

Bispekollegiet er delt på midten i synet på homofil vigsel. Alle er medlemmer i Kirkemøtet, men siden de er seks mot seks vil de ikke utgjøre noen tunge på vektskålen. Det er de øvrige delegatene som avgjør. Biskopene har skjønt hvor vinden bærer og har gitt sin tilslutning til at det nye Kirkemøtet behandler saken så raskt som mulig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Har skapt mange tapere

Denne reformen i Den norske kirke ville uansett ha funnet sted på et eller annet tidspunkt. Nå skjer den raskt som følge av grasrotopprør, der etableringen av Åpen folkekirke har vært en sentral faktor. Denne gruppen har under ledelse av teologiprofessor Sturla Stålsett lyktes i å mobilisere medlemmer som tidligere ikke har stemt ved kirkelige valg. Mange stiller nå spørsmål om Den norske kirke har en valgstruktur som åpner for aksjonsdemokrati.

Homofilistriden i Den norske kirke har skapt mange tapere. Homofile har opplevd at de er blitt tråkket på. Konservative kristne, som har argumentert ut fra skriftsteder i Bibelen, opplever at det i kirken ikke lenger er rom for å hevde det som de mener er bibelske tanker.

Gråt og takksigelser

Da flertallet i Kirkemøtet for et år siden stemte mot at homofile skulle få gifte seg i kirken, var det noen som uttrykte at avstemmingen var et bønnesvar. Andre gråt sine modige tårer over at Den norske kirke valgte å holde på sitt gamle standpunkt.

Det er lang avstand mellom disse posisjonene, og følelsesregisteret er bredt. Spørsmålet er om det noen gang er mulig å forene disse motsetningene i et åndelig fellesskap.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger