Nyheter

– Myndighetene kunne gitt henne en bot

Norsk praksis er hard. Den tar lite høyde for hvorfor folk flykter med falsk ID.

Gisele Gatete (33) har bodd i Norge i 14 år og er siviløkonom. Nå sparkes hun ut av ­landet for godt fordi hun flyktet fra Rwanda med feil etternavn og fødselsdato.

– Vi mener at praksisen er altfor streng. Man burde i større grad se på muligheten for alternativ straff, for eksempel bøter. Dette er mennesker som har bodd her i mange år og får revet opp hele livet sitt, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

LES MER: Pinsevenner vitnet – konvertitt får bli

Utreder bot

Han synes norske myndigheter i liten grad har forståelse for at man kan føle frykt og gi upresise og uriktige­ opplysninger i et forsøk på å beskytte seg mot mulige farer. Noas mener at det innenfor dagens regelverk kan gis mildere straff enn utvisning. Det avviser Utlendingsdirektoratet (UDI).

Men UDI har bedt Justis- og beredskapsdepartementet om mulighet til å gi andre sanksjoner, deriblant bøter.

– Denne utredningen er ikke ferdig behandlet av departementet, sier Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver i UDI.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Grovt brudd

Som svar til Gisele Gatetes sak sier Bergwitz-Larsen at Gatete flere ganger har gitt uriktige opplysninger om sin identitet, alder, asylhistorie og reiserute til Norge.

– Vi forstår at en utvisning fra Norge oppleves som ille og inngripende for den det gjelder. Derfor gjør vi alltid en forholdsmessighetsvurdering, hvor vi vurderer alvorligheten av lovbruddet opp mot for eksempel tilknytningen til Norge og andre rimelighetshensyn, sier Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver i UDI.

Årsaken til at personen har gitt uriktige opplysninger, vil komme inn som et moment i denne vurderingen, ifølge UDI-rådgiveren.

– I dette tilfellet er det blitt gjort grove brudd på utlendingsloven, søkeren var voksen da hun kom til Norge, samtidig som den tilknytningen hun har fått til landet, er etablert på uriktige opplysninger. Tilknytningen tillegges derfor begrenset vekt, sier Bergwitz-Larsen.

Hun viser til at fødselsdatoen Gatete oppga, innebar at hun var 17 år da hun kom til Norge i 2001, mens hun faktisk var 19.

– Hun var dermed ikke mindreårig, slik UDI la til grunn. Dette og andre uriktige opplysninger svekker troverdigheten hennes, sier Bergwitz-Larsen.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter