Nyheter

Myanmars marionett

Jeg skal styre landet, lovet Aung San Suu Kyi. Nå er vennen Htin Kyaw blitt president.

Han er en anerkjent skribent, samfunnsdebattant – og et ferskt NLD-medlem. Han er Myanmars nye statssjef. Men Htin Kyaw er president i navnet, ikke i gavnet.

Bak ham står nemlig lederen for Nasjonalligaen for demokrati (NLD):

– Jeg vil styre regjeringen, og vi vil ha en president som skal jobbe i samsvar med politikken til NLD, slo fredsprisvinner og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi fast tre dager før det historiske parlamentsvalget i Myanmar i november.

LES MER Ønsker forsoning i Myanmar

Paragraf

I 2008 snekret generalene, som tok makten i et kupp i 1962, en helt ny paragraf i grunnloven. Den var myntet på én person, Aung San Suu Kyi.

Paragrafen sier at den som er gift med en utlending og har barn med en utlending, kan ikke bli president i Myanmar. Derfor kunne ikke NLD-lederen være kandidat til vervet som Myanmars statssjef, selv om partiet hennes gjorde et brakvalg i november.

Kjærlighet

Nasjonalforsamlingen er inndelt i to kamre. Av Overhusets 168 ledige plasser, fikk NLD 110. I Underhuset er det 330 plasser, NLD sikret seg 238.

Med rent flertall kunne NLD velge hvem som skulle bli landets neste president. I går ble Aung San Suu Kyis nære medarbeider og venn Htin Kyaw valgt.

– Seier! Dette er søster Aung San Suu Kyis seier. Takk, sa Htin Kyaw til reportere etter at avstemningen var over, melder NTB.

– Dette er et resultat av folkets kjærlighet overfor henne, la han til.

LES MER Kong Harald ba Myanmar endre grunnlova

Sanksjoner

Under avstemningen i Underhuset fredag fikk han absolutt flest stemmer, og under avstemningen som tirsdag ble holdt i hele nasjonalforsamlingen, fikk han 360 av 652 stemmer. Myanmars nye president erstatter den sittende Thein Sein i slutten av måneden, etter fem år med en kombinasjon av militært og sivilt styre.

Militærjuntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer. Verdenssamfunnet svarte med å heve sanksjoner og åpne for handel og samarbeid. Men selv om landets får en sivil president, som kontrolleres av NLD-leder Aung San Suu Kyi, beholder generalene mye makt.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Pengemakt

President Htin Kyaw skal en ny regjering på plass innen 1. april. Men i denne skal hæren ha de tre viktigste statsrådspostene, forsvars-, innenriks- og grenseministrene. Disse kontrollerer det enorme forsvarsbudsjettet, landets politistyrke og de urolige grenseområdene mot Kina, India, Thailand og Bangladesh.

Men enda viktigere; gjennom to enorme konglomerat kontrollerer hæren storparten av Myanmars økonomi. Selskapene Myanma Economic Holding og Myanmar Economic Corporation, som kontrolleres av forsvarsdepartementet, eier og driver store selskaper innen bank, turisme, eiendom, tobakk, alkohol, dagligvare, transport, gruver og industri.

Militærets nye sterke mann blir general Myint Swe. Juntaens leder for den fryktede militæretterretningen blir Myanmars første visepresident.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter