Nyheter

– Mine dager i Den norske kirke er talte

Øivind Benestad innser at kampen mot kirkevigsel av likekjønnede er over.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg hadde et svakt håp. Det har svunnet nå, sier Benestad.

Han er en frontfigur i nettverket Levende folkekirke, som er mot vigsel av likekjønnede i Den norske kirke. Forrige uke sa Benestad til Vårt Land at han ville melde seg ut av kirken dersom kirken innfører en kjønnsnøytral ekteskapsteologi.

Står du ved det?

– Ja, da tror jeg mine dager er talte i Den norske kirke. Jeg mener det ikke som en trussel, og jeg anbefaler ikke andre å gjøre det samme, men det er en situasjonsbeskrivelse av min egen opplevelse.

LES MER: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

En opptelling som Vårt Land har gjort, viser at det allerede er klart at det påtroppende Kirkemøtet har rent flertall for innføring av vigselsliturgi for personer av samme kjønn.

Benestad er ordinert prest og er valgt inn i Agder og Telemark bispedømmeråd som lekmann. Han sitter også i det nåværende Kirkemøtet og var med på å si nei til en slik ordning i fjor vår. Dersom han ikke melder seg ut før et eventuelt liturgivedtak, vil han selv være til stede og i mindretall når den endelige avgjørelsen faller.

– Kan innføringen av vigselsliturgi for likekjønnede også få noen positive konsekvenser for Den norske kirke?

– I begynnelsen tror jeg mange blir glade og fornøyde, men den positive effekten blir trolig minimal på lang sikt. Dette blir jo spekulasjoner, men jeg er sikker på at de negative konsekvensene blir mye større enn de positive.

– Hva slags negative konsekvenser?

– I lokale menigheter vil det få negative konsekvenser i form av spenninger, konflikter, utrygghet, tilbaketrekning, og det vil bli slitsomt for mange. Hva skal for eksempel søndagsskolelærerne undervise hvis to mener det ene og to mener det andre? De samme utfordringene vil møte konfirmantlærere og ungdomsledere.

LES MER: Sannsynligvis 2,5 år før en liturgi er på plass

– Det er ikke bare liturgien som endres, men hele kirkens lære om ekteskap, barn og familie. Det gjelder ikke bare en seremoni, det handler om at kirken nå tilpasser seg en radikal, kjønnsnøytral ideologi. Dypest sett er Den norske kirke splittet i bibelsynet og kirkesynet. Det får store konsekvenser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter