Nyheter

Forberedt på å tape vigselskampen

Øivind Benestad i Levende folkekirke tror den økte valgdeltakelsen har gagnet motpolen Åpen folkekirke.

Øivind Benestad som representerer Levende Folkekirke, gruppen som kjemper mot likekjønnet vigsel i Den norske kirke, er overrasket over at valgdeltakelsen ikke ble høyere.

– Både galluper, stor medieinteresse og et stort engasjement tydet på høyere deltakelse, sier han.

I august publiserte Vårt Land en gallup der 37 prosent av de spurte sa de ville stemme ved kirkevalget.

Benestad tror den økte valgdeltakelsen i hovedsak gagnet Åpen folkekirke som er for likekjønnet vigsel.

– Vi er forberedt på et skred med motsatt fortegn av hva vi ønsker, så vi er mentalt forberedt på å bli tapere i mange bispedømmer.

LES OGSÅ: Resultatet er ikke klart før i desember

Levende folkekirke legges ned

– Er det ting dere kunne gjort annerledes?

– Vi er godt fornøyd med det vi fikk utrettet med vår strategi og tilgjengelige ressurser. Hvis vi skulle lagt strategien for et nytt valg, tror jeg vi hadde gjort mye på samme måte. Vi ønsker ikke å bidra til en fraksjonsbygging og politisering som ikke gagner Den norske kirke.

Levende folkekirke vil legges ned ved nyttår. En eventuell omorganisering i den hensikt å være en kirkepolitisk motkraft mot Åpen folkekirke i årene som kommer, må startes fra bunnen av. Benestad har ikke bestemt seg om han blir med på det.

Venter på vedtak

Benestad vil trolig melde seg ut av Den norske kirke dersom Kirkemøtet vedtar liturgi for likekjønnet vigsel.

– For meg handler ikke dette om homofili, men at Den norske kirke ved et slikt vedtak forandrer hele sin skapelsesteologi og tilpasser seg en radikal, kjønnsnøytral ideologi, sier han.

LES MER: – Kirken må tenke nytt om kirkevalgsordningen, mener Helge Simonnes

Selv om det skulle bli klart at det er flest kirkemøtedelegater for likekjønnet vigsel, vil ikke Benestad melde seg ut før vedtaket er et faktum.

– Jeg kommer til å være med i debattene og argumentere for det jeg tror er sant og bibelsk. Jeg fraråder alle som vurderer å melde seg ut om å gjøre det nå. Kampen er ikke over, sier Benestad som selv står på nominasjonskomiteens liste til bispedømmerådet i Agder og Telemark bispedømme.

LES MER: Mangle klager og feil

Glad for engasjement

Også Åpen folkekirke hadde forventet en høyere valgdeltakelse.

– Det er et godt tall, men vi hadde håpet på en høyere deltakelse på grunn av det store engasjementet og undersøkelsen i forkant som viste at mange ville stemme, sier Sturla Stålsett, leder for Åpen folkekirke som stilte valglister i ni av elleve bispedømmer.

– Har du en følelse av hvordan dette har gått for Åpen folkekirke?

– Vi må vente på det endelige resultatet. Først og fremst er jeg glad for engasjementet og høyere valgdeltakelse, noe som har vært viktig for Den norske kirke. Nå står kirken foran en stor oppgave i å kommunisere godt med alle som har deltatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter