Nyheter

Mer rødt i KrF-regnskapet

KrFs stortingsfolk snekrer mer politikk med Ap på si. Listen av politiske sidesprang er i vår blitt lang.

Vårt Land har kartlagt stortingsforslag der KrF har talt borgerlige partnere midt i mot og alliert seg med Ap og Sp. På flere felt har de flyttet politikk med rødgrønne.

KrF-nestleder Olaug Bollestad går langt i å omtale dette som et profilskifte, mens parlamentarisk leder Hans Olav Syversen sier:

– Det går litt på kryss og tvers. Selv med en samarbeidsavtale har vi frihet. Vi er ikke dørmatte for noen.

Da KrF-toppene oppsummerte det politiske halvåret presenterte de sin «skryteliste» over gjennomslag. Men de har også påført regjeringen et knippe klare nederlag – der forøvrig også Venstre har vært involvert i noen av sakene.

LES OGSÅ: KrF forstår Høyres frustrasjon over Frp

Profilskifte

Barnehager, likestilling, asyl, energi, kommunepolitikk, skole – listen er såpass lang at det er blitt en «annerledesvår» for vippepartiet KrF. De har fått en rekke fellesforslag til avstemning – sammen med Jonas Gahr Støres parti.

– Et profilskifte på gang, nestleder Bollestad?

– Ja, men spørsmålet er jo om det bare er et profilskifte fra oss? For Sp og Ap har også strukket seg mot sentrum, i stedet for mot fløypartiet SV de satt i regjering med.

– Men i sum foretar vel KrF en politisk nyorientering?

– Dette handler om gjennomslag – og Ap har strukket seg i retning av oss. Jeg er glad for de seierne vi har fått. Samarbeidsavtalen gjør at vi kan gå til den andre siden, om vi har forsøkt en løsning med partnerne først, svarer Bollestad.

Signert Ap/KrF

På fire felt har koblingene til Ap vært mer omfattende:

Likestilling: Regjeringen led nederlag da KrF og Venstre allierte seg til venstre da den store likestillingsmeldingen ble behandlet. KrF og Ap fremmet hele 23 fellesforslag til avstemning.

Barnehage: KrF og støttepartner Venstre påførte Høyre/Frp nederlag da barnehagemeldingen ble behandlet. Sentrumspartiene stoppet kartlegging og måling av barns språkferdigheter. Ap og KrF fremmet hele syv fellesforslag til avstemning.

– Vi slo en kile inn der regjeringen ville gjøre barnehager nesten om til en småskole. Barn skal få leke seg til læring. Det var en viktig verdisak for oss å snu den trenden, sier nestleder Bollestad.

Fraværsregler: KrF og Venstre var også med på å senke regjeringens førsteutgave av en fraværsgrense i skolen – sammen med Ap, SV og Sp.

Asylinnstramminger: Høyre/Frp-regjeringen styrte selv bort fra et bredt forlik om innstrammingspakken. Dermed fikk KrF og Venstre dannet en rekke flertall sammen med Ap og Sp.

LES OGSÅ: Slik kan Sp være brobygger

Heller rødgrønt

Også på flere andre områder har KrF hoppet av. Noen ganger har regjeringen måttet støtte seg til Venstre alene.

Sykehus: At KrF brøt ut om nasjonal sykehusplan, skapte fiendskap med Venstre. KrF formulerte heller forslag sammen med Ap om at antall innbyggere ikke «skal være bestemmende for akuttfunksjoner ved sykehus».

Alkohol: I Helsekomiteen har Ap nærmet seg KrF i alkoholpolitikk. Men i praktisk politikk er det Sp som er kampfelle og medforslagsstiller. Høyre, Frp og Venstre er fienden.

Kommuner: I saken om inntektssystem for kommunene sto KrF heller forslag sammen med de rødgrønne – og skrev seg sammen i komitéinnstilling.

Energiloven: KrF fremmet stortingsforslag med de rødgrønne da det handlet om såkalt funksjonelt skille i energiloven.

Fosterhjem: Ap og KrF fremmet fellesforslag om retningslinjer for uttak fra private aktører.

LES OGSÅ: Tror Sp og KrF kan gi en ny verdivår

«Smuldrer ikke»

KrFs parlamentariske leder vil ikke være med på at samarbeidsavtalen smuldrer.

– Kan man forvente slikt det siste året av perioden også?

– Ja, der vi ikke har oppskriften gjennom samarbeidsavtalen står vi jo fritt. Da handler vi ut fra program, svarer Hans Olav Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter