Analyse

Brobyggeren

Sps leder forsøker å være brobyggeren ­mellom det motkulturelle KrF og nærings­partiet Ap. Selv er Sp litt av begge.

Da Senterpartiet hadde­ sin oppsummerende pressekonferanse på Stortinget tirsdag, holdt partiet ­fanene høyt mot det de omtaler som «summen av det presset regjeringen legger på sentralisering». Selv om Sp i mange år har kjempet mot høyresidens liberaliseringer, har de nå skjerpet og spisset kampen mot den blå regjeringen.

Regjeringsskifte

Det Sp ønsker aller mest er et regjeringsskifte, der de igjen kan få ansvar for holde både landsbruks-, kommune- og samferdselspolitikken. På presse­konferansen fortalte Trygve Slagsvold Vedum at han nå teller ned dagene til valget, og håper på regjeringsskifte.

Skal Vedums drøm bli virkelig, må det trolig bygges en ny allianse mellom Ap og sentrum, der KrF også er med. En slik koalisjon er på ingen måte gitt, men heller ikke umulig.

LES OGSÅ: Vedum tror Sp og KrF sammen kan gi en ny verdivår

Selv om Sp alltid har vært et maktparti, er en slik Ap-sentrumsregjering noe langt mer enn en praktisk ordning for Vedum. For ham er det også en personlig drøm, som har vokst fram gjennom mange år.

Lavt konflinktnivå

Derfor har Vedum lenge vært opptatt av å spille kortene sine riktig. Selv om KrF og Sp kjemper om en del av de samme velgerne, så har Vedum sørget for at partiet hans i liten grad har gått til angrep på KrF. På denne måten har han sørget for at konfliktnivået mellom de to partiene er relativt lavt.

Dessuten er det blitt et viktig prosjekt for Vedum å bidra til at konfliktnivået mellom Ap og KrF også er lavest mulig. Mer enn noen andre ser han at et stort næringsparti som Ap kan komme til å overse idéstrømningene og drømmene som finnes i et lite idéparti som KrF. Dette er drømmer som ikke kan kjøpes for budsjettpenger, men som kan knuses i et samarbeid der det førende partiet ikke forstår nettopp dette.

LES OGSÅ: KrF forstår Høyres Frp-hodepine

Godt liv på bygda

Sp-­lederen har god innsikt i slike­ dynamikker. Senterbevegelsen lever nemlig selv midt i skjæringspunktet mellom rene næringsinteresser på den ene siden og drømmen om det gode liv på bygda på den andre.

På samme måte som KrF bygger Sp på motkulturelle strømninger. Og på samme måte som Ap er Sp et næringsparti som alltid har ­behersket kunsten å hestehandle om penger. Sp lever egentlig med den samme type motsetninger i eget parti som vil kunne skape gnisninger mellom KrF og Ap. Og av det slaget som i dag også skaper trøbbel mellom de blåblå og KrF.

Mer nestekjærlighet

Riktignok startet Ap som en motkultur i samfunnet – og bærer sterke idestrømninger i seg. Men Ap er grunnleggende et maktparti, som kjennetegnes ved sin tydelige, økonomiske politikk og aktive stat.

I et potensielt samarbeid er KrF avhengig av økonomisk gjennomslag til sine satsningsområder som bistand, skole og kirke. Men aller mest er KrF et lite idéparti som drømmer om en bedre verden og mer nestekjærlighet, med et kristelig utgangspunkt.

Kan lykkes

Å manøvrere i spennet mellom motkulturelle drømmer og realpolitikk har Sp lang erfaring med, og kan trolig spille en inkluderende rolle. Samtidig overser Sp at KrF og Ap på den ene siden har noen internasjonale drømmer om fattigdomsbekjempelse og en rettferdig verden, som Sp aldri vil ta del i. På den andre siden vil Ap og KrF kunne krangle så busta fyker innenfor enkelte familiepolitiske og abortrelaterte tema.

Uansett er trolig Sps rolle som brobygger mellom Ap og KrF et prosjekt som kan lykkes. Men om KrF til slutt skifter side, er fortsatt et svært åpent spørsmål. En ting er sikkert: Trygve Slagsvold Vedum kommer ikke til å la muligheten gå fra seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Analyse