Nyheter

Kvinnene sørger for ja-flertall i Kirkemøtet

Tre av fire kvinner i det nye Kirkemøtet er positive til vigsel av homofile i Den norske kirke.

Inkludert biskopene er 103 av det nye Kirkemøtets delegater klare. Et stort flertall blant dem ønsker at Den norske kirke skal utarbeide en liturgi slik at homofile kan gifte seg i Den norske kirke (se faktaboks).

Ja-flertallet er størst blant de kvinnelige delegatene. Hele tre av fire av disse ønsker at homofile skal få gifte seg i kirken. Mens bare 1 av 2 menn sier ja.

Styremedlem i Åpen folkekirke og nåværende lestleder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, er en av kvinnene ble stemt inn i Kirkemøtet og som er for at homofile skal kunne inngå ekteskap i kirken.

LES MER: Flertall i Kirkemøtet for å vie homofile

Yngre delegater sier oftere ja

En opptelling blant dem som er valgt inn fra Åpen folkekirkes liste, viser at kvinnene der er i klart flertall: 23-12.

– Vi har sørget for god balanse i alder, kjønn og geografi på listene våre. Men mange av våre velgere er opptatt av kjønnsbalanse. Dermed kan det tenkes at de har lagt vekt på å stemme inn kvinner, sier Raaum.

En annen tydelig tendens blant kirkemøtedelegatene er at snittalderen er mye lavere blant dem som er positive til likekjønnet vigsel. Snittalderen i ja-gruppen er på om lag 44,1 år – mer enn ti år lavere enn nei-gruppen (54,3 år).

De innvalgte kvinnene er også i snitt yngre enn mennene. Her skiller det også nesten 10 år (43,2 år for kvinner og 52,8 år for menn).

Generasjonsforskjeller

– Det kan være et uttrykk for generasjonsforskjeller. Det ser altså ut til at velgerne er opptatt av fornyelse og har stemt inn yngre kvinner. Jeg vet at mange har sagt at de vil stemme på unge, sier Raaum.

Da det var blitt klart at ja-siden ville få et flertall på Kirkemøtet, sa biskop Halvor Nordhaug at resultatet skyldes store kulturelle utfordringer.

– Dette er i stor grad et generasjonsspørsmål. Det er ikke sikkert at vi konservative har rett, såpass ydmyke må vi være når vi ser på kirkehistorien, sa han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Nei-biskop vurderer å stemme ja

Vil stemme for samlende forslag

Nordhaug, som i utgangspunktet er mot likekjønnet vigsel, vurderer å stemme for flertallets syn, dersom mindretallet blir ivaretatt.

Det vil også nei-mann Harald Hegstad (56) vurdere. Han er valgt inn fra Oslo bispedømme.

– Jeg vil i utgagnspunktet stemme for mitt primære synspunkt. Dersom det ikke vil få flertall, kan jeg stemme for et mer samlende forslag som tar hensyn til begge sider. Men jeg vil ikke forskuttere noe før jeg vet hva som ligger på bordet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter