Nyheter

Meldte seg ut av kirken etter kors-kritikk

Kampanjen «Mitt Kors» gjorde at det kristne symbolet ble tema i debattprogram i beste sendetid.

«Jeg har sett kirkelige solidaritetsuttrykk i form av farger på klær, sokker, knapper og sjal, i tillegg til demonstrasjonstog for og mot ulike grupper. Men noe så enkelt som en oppfordring til å bære et kors i solidaritet med forfulgte kristne, har ført til gjentakende mistenkeliggjøring og kampanjer», skriver prest Johanna Andersson på sin blogg.

Hun var sammen med to prestekollegaer inititiavtivtakerne til kampanjen Mitt kors. De startet aksjonen i etterkant av terroristdrapet på den franske presten Jaques Hamel i juli. I facebookgruppen Mitt Kors oppfordret de kristne til å ta på seg korset som en støtte til forfulgte kristne. Nå har over 10.000 personer blitt medlemmer og en stor andel av disse har publisert bilde av seg og korset.

LES OGSÅ: Kirketopp kritiserer korskampanje

Anklager kirken for å være politisk

Men aksjonen ble ikke vel mottatt i toppledelsen i Svenska kyrkan.

– Oppfordringen kjennes oppviglende og ukristelig med de motsetningene som råder. Vil vi gjøre saken til en religionskrig, når det handler om noe helt annet, skrev Svenska kyrkans kommunikasjonssjef, Gunnar Sjöberg.

Sjöbergs uttalelser og manglende støtte fra kirkeledelsen førte til at prest Andersson nå har meldt seg ut av Svenska kyrkan. Det samme har riksdagsmedlem Fredrik Malm fra Lieberalerna gjort. På sosiale medier ble Svenska kyrkan anklaget for å være for politisk og venstrevridd. Den svenske avisen Dagen tok standpunkt for kampanjen og inkluderte et kors i logoen sin i august.

Kors-debatt i beste sendetid

Fra å være en kampanje som bare de kristne avisene skrev om, ble flere av de store mediene i Sverige interessert. I slutten av august endte det med debatt på SVT1s debattflaggskip Opinion Live (fra 27 min).

Der møtte Annika bort, prest og initiativtaker og erkebiskop Antje Jackelén til debatt.

– Ryktet om at det skulle splitte kirken, og at det finnes en massiv motstand fra kirkens side, er helt feil, sa Jackelén som kalte seg selv en korsfreak og innrømmet at Sjöberg hadde uttalt seg klønete.

Den svenske avisen dagen har skrevet en oppsummering av korssaken. Den kan leses her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter