Nyheter

Kirken kritiserer korskampanje

En facebookgruppe oppfordrer svensker til å gå med kors for å støtte forfulgte kristne. Kommunikasjonssjefen i Svenska kyrkan advarer mot at man bruker korset «mot» noen.

– Oppfordringen kjennes oppviglende og ukristelig med de motsetningene som råder. Vil vi gjøre saken til en religionskrig, når det handler om noe helt annet, skriver Svenska kyrkans kommunikasjonssjef, Gunnar Sjöberg, på sin facebookside, melder den svenske avisen Dagen.

Hundrevis av korsbilder

Facebookgruppen Mitt Kors ble startet etter terrordrapet på den franske presten Jacques Hamel i Rouen under en gudstjeneste forrige måned. De ønsker å «ta stilling til verdens forfulgte kristne ved åpent og med stolthet bære korset rundt halsen i sin hverdag».

Administratorene oppfordrer folk til å ta fram korset fra smykkeskrinet eller kjøpe seg et dersom de ikke har. De utfordrer også medlemmene til å ta et bilde av seg og poste det på sosiale medier med emneknaggen #mittkors. Til nå har nesten 5.000 meldt seg inn i gruppen. En stor andel av disse har lagt ut bilde av seg og sitt kors.

LES OGSÅ: Advarer mot å skjule religiøse symboler

Urolig for at kors distanserer

Sjöberg skriver at han synes tonen blant kristne debattanter etter prestedrapet kjennes «ufriskt» og han uttrykker uro for at det «kan inspirere til tanker om religionskrig». Han sier selv at han har båret kors hele sitt liv, men at han ikke vil bære det som en markør mot andre.

– Årsaken er at Jesu kors risikerer å bli brukt som et tegn mot en annen gruppe troende – ikke bare et tegn for utsatte kristne. Jeg er urolig for at korset blir en distanserende markør, som deler oss inn i et vi og et dem, og ikke det håpets tegn som jeg mener Jesus står for, utdyper han på sin blogg.

LES OGSÅ: Prest: Kors kan være farlig for asylsøkere

– Gjør meg utrolig lei

Kritikken har haglet mot Sjöberg etter utspillet. Prest Annika Borg, en av initiativtakerne til av Mitt Kors, kaller utspillet «upastoralt».

– At han kaller dette for oppvigling er helt absurd og det gjør meg utrolig lei at han vil sverte dette initiativet. Det er upastoralt, sier hun til den svenske avisen Dagen.

Hun er glad for den store responsen kampanjen har fått.

– Jeg bærer mitt kors rundt halsen og det er kjempemorsomt at alle disse menneskene har lett fram sine gamle konfirmasjonskors, sier hun.

SE VIDEO: Siv Sællmann: For meg er korset personlig

– Korset er lysets symbol

Sjefredaktør i Katolsk Magasin, Bitte Assarmo, mener Sjöberg og hans meningsfeller framstiller muslimer som så intolerante at de ikke tåler å se kristne bære kors.

– De blander sammen fredelige muslimer med voldsbejaende islamister, skriver hun i en lederartikkel.

Assarmo mener at oppfordringen om å bære kors er høyst relevant i dag.

– For kristne er korset lysets symbol, det lyset som overvinner mørket. Det å frimodig vise fram sitt kors er en lys og kjærlighetsfull handling med et fredelig budskap til de terrorister som truer kristne. Derfor er det merkelig at representanter for Sveriges største kristne samfunn, Svenska kyrkan, er mot Mitt Kors, skriver hun.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

Hatske meldinger

Kommunikasjonssjef Gunnar Sjöberg har også fått mange ubehagelige meldinger etter sin kritikk av Mitt Kors – noe han mener bekrefter hans advarsel.

– Jeg så tidlig en risiko for at fremmedfiendtlige skulle henge seg på Mitt Kors og forsøke å kidnappe Jesu kors og som de har forsøkt å kidnappe navnet svensk og det svenske flagget. Denne dagen har bevist min antagelse. Jeg har aldri tidligere fått så mange hatefulle meldinger fra de som vil bruke korset som en markør mot først og fremst muslimer, skriver han på sin facebookside.

LES OGSÅ: – Korskamp skyldes muslimfrykt

Norsk kors-storm

For to år siden oppsto det en lignende kampanje i Norge etter at NRK hadde bedt reporteren Siv Sællmann om å ta av korset når hun var på lufta. Gruppen «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil» fikk voldsom spinn og hadde på sitt meste over 120.000 medlemmer.

Også den gang ble initiativet brukt til ufine meldinger. En av dem som ble rammet var pressesjef i Human-Etisk forbund, Jens Brun-Pedersen. Han ble kalt både Goebbels og IS.

Flere biskoper i Den norske kirke tok avstand fra netthetsen av Brun-Pedersen.

LES KOMMENTAR: Hat er hat, også når det uttales på en mild og rolig måte.

Mer fra: Nyheter