Nyheter

MDG foreslår konkret mål for redusert forbruk

Vil be regjeringen legge fram plan for redusert forbruk, sa talsperson Hanne Opoku i åpningstalen til landsmøtet.

Mens stortingsrepresentant Rasmus Hansson la fram ti prinsipper for et grønt skifte og løftet fram dette som en stor mulighet for norsk næringsliv, hadde talsperson nummer to, Hilde Opoku, et ris bak speilet på lur i sin åpningstale.

LES MER: MDG slo på tråden til KrFs landsmøte

Forbrukskutt

Hun vil strupe Ola og Kari Nordmanns forbruk med statlige virkemidler og tilrettelegging.

Opoku lanserte «et omfattende forslag om tiltak for redusert forbruk» som De Grønne vil legge frem for Stortinget i neste uke.

Blant tiltakene er en «konkret målsetting om lavere forbruk», en forbruksredusering til et bærekraftig og rettferdig nivå innen 2030.

LES MER: Vil ha både i pose og sekk

Langet ut

Opoku langet ut mot regjeringens langtidsplaner om en tredobling av det private forbruket innen 2060. En tredobling som også er forutsatt i den forrige regjeringens perspektivmelding om fremtiden til den norske modellen.

- Vårt forslag varsler et paradigmeskifte. Vi gjør på Stortinget det miljøbevegelsen har påpekt som nødvendig i årevis: Vi krever at Norge for første gang setter seg en konkret målsetting om lavere forbruk, sa Opoku.

Forslaget som legges frem for Stortinget neste uke lister også opp en rekke grep for å stimulere til gjenbruk, deling og bedre holdbarhet på produkter.

- Et lavere og mer miljøvennlig forbruksnivå kan derfor kombineres med mer målrettet innsats for å skape et bedre samfunn basert på nye parametere for hva som gir velferd, sa Opoku.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hele spekteret

Til Vårt Land sier Opoku at de må se på hele spekteret av virkemidler for å få til en slik forbruksreduksjon:

• Strengere krav til produktutvikling og til produkter som selges i Norge. Produkter uten miljøskadelige stoffer, med lenger levetid belønnes prismessig.

• Tunge strukturelle grep: Både å endre lønnsoppgjøret til også å inkludere forhandling om andre goder, slik som tid. Og å legge til rette for å kunne reise mer miljøvennlig.

– Dette høres ut som vel så mye pisk som gulrot. Vil folk gå med på at dere vanskeliggjør helgeturen til New York, Opoku?

– For de aller fleste vil ikke disse tiltakene bety noen smertegrense. Det er egentlig Ikke en moralsk pekefinger. Hovedpoenget er å løfte ansvaret fra den enkelte og politisk legge til rette for at det blir lett å velge miljøvennlig.

Kommunevalg

Høstens kommunevalg nærmer seg, og MDG tenker å farge kommune-Norge grønt.

Siden sist lokalvalg har de firedoblet antall kommunelister. 85 prosent av befolkningen kan nå stemme på MDG, mot kun halvparten ved sist lokalvalg. Partiet mener selv de kan tidoble antall folkevalgte fra dagens nivå, til over 300.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter