Nyheter

Avviser anklager­ – ønsker å ­forklare seg

Kapellanen som er anmeldt for ­underslag og tollunndragelse er ennå ikke 
avhørt av politiet.

– Straks han ble kjent med at han var anmeldt kontaktet han politiet, gjennom undertegnede­, og stilte seg til disposisjon. Så langt har ikke politiet vist ­interesse. Kapellanen­ ønsker å forklare seg i detalj om saken, forteller kapellanens advokat, Brynjar Meling.

LES SAKEN: Katolsk menighet herjes av konflikt

I tillegg til underslag fra ­menigheten, er kapellanen ­anmeldt for tollunndragelse. I forbindelse med kirkeutvidelsen i Stavanger, skal han ha søkt om momsfritak for blant annet kirkebenker og kirkeklokker som ble kjøpt i Polen. Momsfritaket ble begrunnet med at gjenstandene var gaver fra ­religiøse institusjoner, og dermed fritatt. Disse giverne skal ha vært fiktive.

– Ikke ansvarlig

Kilder Vårt Land har vært i kontakt med hevder det ikke kan stemme at kapellanen er ansvarlig for brevene. Han har riktignok signert dokumentene til Tollvesenet, men norskkunnskapene hans er så dårlige at han ikke kunne ha skrevet dem selv.

Dette bekrefter advokat ­Meling:

– I den grad de transaksjonene som er foretatt ikke er i overensstemmelse med norske skatte- og avgiftsregler, er det åpenbart at den da nyansatte, utenlandske pateren ikke var den som var nærmest til å bære ansvaret for de formelle innrapporteringene, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kapellanen er klar på  én ting, ifølge Meling:

– Han har aldri foretatt noen transaksjoner av noen art som ikke er klarert med og gjort i forståelse med og etter kirkens ønsker, sier advokaten.

Får lønn

I mange land er det vanlig at prester tjener til livets opphold gjennom gaver i forbindelse med kirkelige handlinger. I Norge får prestene lønn av bispedømmet og derfor skal gavene gå til menighetene, ifølge­ biskop Bernt Eidsvig.

Kapellanen er anklaget for å ha puttet gaver fra kirkelige handlinger som førstekommunion og husvelsignelser i egen lomme.

– Gaver som prestene får i forbindelse med sakramenter skal gå til menigheten. Får prestene gaver som giverne insisterer på er personlige, må de ta stilling til om gaven er så stor at den må skattes for, forklarer Eidsvig.

Polske kilder hevder overfor Vårt Land at å motta gaver etter kirkelige handlinger er vanlig praksis blant prester i Norge – også blant de norske prestene.

Vårt Land har vært i kontakt med ordstyrer i menighetsrådet i St. Svithun, Hans Kristian Jakobsen. Han beklager at bispedømmet ikke tidligere har tatt tak i denne saken og ser fram til at visitasen kan løse konfliktene i menigheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter