Nyheter

Kvinnejubel for bispenominasjon

For første gang er det flertall av kvinner blant dem som er nominert til biskop i Den norske kirke. Tre av de fire kandidatene i Nidaros er kvinner.

– Dette er veldig positivt og gledelig, sier Gry Friis Eriksen, lederen i Norsk kvinnelig teologforening (NKTF), til Vårt Land.

Det har vært sterke reaksjoner mot lav kvinneandel ved tidligere bispenominasjoner. Ved forrige nominasjon i Stavanger, var bare én av fem kandidater kvinner. Og forrige gang Stavanger skulle rekruttere biskop, hadde bispedømmerådet ikke én eneste kvinne med på sin liste.

Også bispedømmerådet i Sør-Hålogaland hadde tre kvinner med blant sine fem bispenominerte i 2015. Men der ble Rolf Steffensen etternominert slik at det til slutt ble en kjønnsfordeling på 3-3.

Kvinner svarer oftest nei

Bispedømmerådene har gjerne besvart kritikken for manglende kjønnsbalanse med at kvinner oftere enn menn svarer nei til bispenominasjon.

Onsdag presenterte bispedømmerådsleder Agnes Sofie Gjeset Nidaros bispedømmeråds fire utvalgte kandidater til den ledige bispejobben: Nils Åge Aune, prost i Sør-Innherad, Herborg Oline Finnset, prost i Strinda, Ragnhild Jepsen, domprost i Nidaros og Kristine Sandmæl, prost i Lofoten.

LES MER: Her er de nominerte

Gjeset sier til Vårt Land at rådet ikke har hatt en intensjon om å ende opp med en kandidatliste med flertall av kvinner.

– Hva tenker du om at dette er første gang en liste over bispenominerte inneholder flere kvinner enn menn?

– Jeg synes det er positivt. Vi er veldig glade for at vi fikk så mange gode kvinnelige kandidater til å være med i prosessen. Kanskje er det uttrykk for at Nidaros er regnet som ert godt bispedømme å være kvinne og prest i, svarer bispedømmerådslederen.

4 av 12 biskoper er kvinner

Bispemøtet i Den norske kirke består nå av fire kvinner og åtte menn. Kvinneandelen blant biskopene var høyere tidligere.

Norsk kvinnelig teologforening har vært en pådriver for å få fram flere kvinner i kirkelige lederstillinger. NKTF-leder Gry Friis Eriksen er begeistret for nominasjonen som Nidaros bispedømmeråd nå har foretatt.

– Dette er veldig flotte damer, sier hun om Herborg Finnset, Ragnhild Jepsen og Kristine Sandmæl.

– Tar du for gitt at en kvinne blir tilsatt som ny biskop i Midt-Norge?

– Nei, vi kan ikke ta det for gitt. Det blir dessuten spennende å se om det stilles supplerende kandidater i tillegg til de fire som bispedømmerådet har nominert.

LES MER: Mange tror på opprykk

Eriksen synes det er interessant at Nidaros tilsynelatende har fått flere kvinner enn andre bispedømmer til å stille opp som bispekandidater.

– Kanskje har dette bispedømmet stilt andre spørsmål til potensielle kandidater enn de har gjort i andre bispedømmer. Og så vet vi at bispedømmer som Nidaros og Hamar har tradisjon for at det der blir sett på som greit å være prester for våre kvinner og menn. Det er ikke alle bispedømmer som har ord på seg for at det er like greit, bemerker Gry Friis Eriksen.

LES MER: Kluss i bispekøen

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter