Nyheter

Møtes om flyktningfloker i Nydalen

Borgerlige partitopper vil neste uke diskutere flyktningutfordringer på et nytt topptreff i Nydalen.

Samtalene kan få betydning for om opprivende budsjettkamp om flyktningutgifter kan unngås senere i høst. Møtet er planlagt avviklet samme dag som statsminister Erna Solberg holder en redegjørelse i Stortinget om flyktningkrisen.

– Venstre håper dette kan bli en prosess med mest mulig åpen dialog underveis, sier partiets nestleder Terje Brevik.

Det var i Nydalen at Høyre, Frp, KrF og Venstre forhandlet frem samarbeidsavtalen. Sist de fire partilederne og nestledere møttes i Nydalen var i mars.

Da ble det luftet ut etter enn serie krangler og mediestyr, spesielt mellom KrF og Frp. Ledelsen i de fire samarbeidspartiene ble da enige om å ha slike topptreff to ganger i året.

LES OGSÅ: – Vi svikter de fattige

Sprengkraft

Høstutgaven av Nydalen-møtet får et knippe av saker på dagsorden, men fra flere hold får Vårt land opplyst at innenrikspolitiske sider ved flyktningkrisen opplagt får en sentral plass.

Ved siden av Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsministeren selv vil også nestlederne i partiene være på plass. Frp-nestleder Per Sandberg inkludert.

Ikke minst anses man at statsministeren selv har stor interesse av forhåndsrunder på toppnivå. Spørsmålet om hvor vidt dagens bistandskroner skal finansiere ekstra flyktninginnsats har nemlig så stor sprengkraft at budsjettinnspurten kan havarere.

– Her er sammentreffet tilfeldig, men det er alltid nyttig å møtes direkte for å drøfte slike saker, sier Venstres Breivik.

LES OGSÅ: Sentrum jakter på skatt

Rett i forsvar

Fra Venstres ledelse er i alle fall rådet til statsministeren foran Nydalen-treffet og forhandlingene dette: Mest mulig dialog underveis.

– Det er et tverrpolitisk ansvar for å finne optimale løsninger slik at Norge kan ta medmenneskelig ansvar for mennesker på flukt, sier nestleder og finanstalsmannen Breivik.

Alt dagen før statsbudsjettet ble presentert, gikk KrF i forsvarsposisjon. De frykter flytting av milliarder fra langsiktig bistand til flyktninghjelp her hjemme.

Statsminister Erna Solberg hadde da orientert Stortinget om at det ville komme en egen tilleggsproposisjon om kostnadene ved å håndtere flyktningstrømmen både for inneværende og neste år. Derfor var også onsdagens statsbudsjett uten beregninger på hva slags milliardregning politikerne faktisk skal forhandle om.

– Det er en X-faktor her. Jeg vil ikke forhåndsdramatisere, men uttalelser tyder på ganske ulike ­utgangspunkt i hvordan dette skal finansieres, sa KrFs finanstalsmann, Hans Olav Syversen, til Vårt Land budsjettdagen.

LES OGSÅ: Fattige i sør betaler for flyktningstrøm til nord

Haste-fare

Statsministerens apparat vil ikke tidfeste når tilleggsbudsjettet om flyktninghjelp kommer. Kilder i samarbeidspartiene tror det kan drøye så lenge som til månedsskiftet oktober-november.

Da vil de fire partienes budsjettforhandlere bare ha halvannen ukes tid til å løse budsjettfloker om flyktningmilliarder på. Blir det da ampert og uoversiktlig da, kan budsjettløsning rakne.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter