Nyheter

Sentrum jakter på skatt

Venstre krever flere grønne kroner, og KrF vil ha null tull med bistanden for å unngå budsjettkrise. Skatt blir het kranglesak.

Selv om humøret var mye bedre enn da statsbudsjettet kom i fjor, varsler talsmennene i regjeringens støttepartier en ny, krevende budsjetthøst.

– Utgangspunktet i år er bedre, men vi har en tung jobb å gjøre som det største miljøpartiet, sier Venstres finanstalsmann, Terje Breivik.

– Det er en X-faktor her: Det kommende tilleggsbudsjettet om flyktninger. Jeg vil ikke forhåndsdramatisere, men uttalelser tyder på ganske ulike utgangspunkt i hvordan dette skal finansieres, sier KrFs finanstalsmann, Hans Olav Syversen.

Vårt Land skrev i går at nettopp statsbudsjettets kommende tilleggsforslag om flyktninger kan bli en bombe i budsjettforhandlingene.

Selv om Breivik og Syversen i går uttalte seg tilbakeholdent, legger ikke andre sentrale personer i de to partiapparatene skjul på at flyktningkrangel kan snu hele budsjettstemningen til krise.

LES OGSÅ: – Slutt å si «grønn omstilling»

Blå dramademper

Alt i går var irritasjonen i KrF stor over at langsiktig bistand til fattige var innvekslet i flyktningbistand. Høyres Svein Flåtten – blåblå-ansvarlig for å forhandle avtale med KrF/Venstre – forsøker å dempe dramaet:

– Hva regjeringen foreslår er ennå umulig å si. Men det vil være merkelig om det skulle bli stor tautrekking om flyktninginnsats. Jeg tror ikke at denne saken vil skape store problemer for budsjettet for øvrig, sier Flåtten.

LES OGSÅ: Fattige i sør betaler for flyktningstrøm til nord

Mer lyseblått

Etter at de to samarbeidspartiene hadde fått sin forhåndsinformasjon før finansministeren leste finanstalen klokken 10.00, var stemningen i KrF og Venstre optimistisk.

Mye var annerledes enn i fjor: Det var ingen omfattende omkamper og serie av kutt i hjertesaker. Dessuten opplevdes ikke kuttene i formueskatt så usosiale og tøffe som i fjor.

Spøkefullt ble det sagt at de blåblå hadde lagt frem «et rødgrønt budsjett»: En regjering som betaler seg ut med oljepenger – og unngår provoserende kutt.

– Et vennlig budsjett for å få KrF på kroken før valget?

– Det er et budsjett som – etter at vi har dratt det mot sentrum – kan bli godt for landet, svarer KrF-talsmann Syversen.

LES OGSÅ: – Blir ikke dyrere å forurense i år heller

Syversen-varskoet

Nettopp Syversen skapte bølger for to uker siden. I Vårt Land kom han med noe som nærmest lignet et ultimatum til Høyre om å gi budsjettseire for å beholde borgerlig samarbeid.

– Hvordan innfrir regjeringen?

– Det er et bedre budsjett enn i fjor. Satsing mot barnefattigdom er fulgt opp. Rusomsorg er bedret og vi har hittil oppdaget færre omkamper. Men KrF kan ikke være med på å fylle opp behov til flyktninghjelp med midler fra langsiktig bistand.

Null skattekutt?

Høyre/Frp-regjeringen foreslår over 9 milliarder kroner i skattelettelser. Og mye av skattelettelsene går til folk flest, der personskatt krympes fra 27 til 25 prosent. For KrF blir dette umulig og råflott dersom bistand til fattige samtidig skal betale for flyktninghjelp.

– Omfanget av skattelettelser kommer KrF til å bruke tid på. Skattelettelser er ikke prioritert fra vår side i år heller, varsler Syversen.

Selv om skattekuttene ikke kan ses isolert fra en skattereform som nesten alle partier heier frem, kan KrF sette på bremsen. Syversen varsler at partiet vil drøfte hvor riktig er det er å la oljepenger finansiere skattekutt.

– Det bygger altså opp til en skattekamp mellom sentrum og regjeringen?

– Det er jo der det ligger en del penger til andre formål, svarer Syversen.

LES OGSÅ: Kommunene ber om mer for å takle flyktningkrisen

Grønne krav

Også Venstre kan komme til å gå på skattejakt, men med en litt annen rute: Partifolk er igjen oppgitt over den grønne budsjettsatsingen. Regjeringen følger bare opp avtaler – den tar ikke nye grønne skritt selv.

Som i fjor skjer det med Venstre-blikk ikke noe på skatte- og avgiftsfronten som løfter et grønt skifte.

– De tar jo ingen steg videre. Tempoet må opp, sier Breivik.

Venstre roser regjeringens satsing mot barnefattigdom og tiltak for bedrifter.

– Men er det riktig å bruke oljepenger til mer skattelette og forbruk i en tid med flyktningkatastrofe?

– Vi støtter jo en skattereform, der målet er et forlik. Skatteprofilen er noe Venstre nå må bruke tid på. Om man skal redusere personskatten med en eller to prosent? Det er jo et forhandlingstema.

Olje-provokasjon

Noe ganske annet som provoserer Breivik mer:

– Svært høy oljepengebruk er aller mest skuffende. Vi må nå starte en prosess, slik at ikke fremtidens statsbudsjett finansierer alle nye formål med oljepenger. I et budsjett på 1.245 milliarder kroner må det finnes rom for å omprioritere, sier han.

Også Ap og SV serverer krass kritikk av oljepengebruken. Regjeringen øker bruken med over 20 milliarder kroner. Aps finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, mener den «overlater en voksende regning til kommende generasjoner» og SVs Snorre Valen sier regjeringen «knuser sparegrisen» til fremtidens generasjon.

LES OGSÅ: Prestene er skuffet: – Widvey lar prestekontorer stå tomme

«Skattelettebudsjett»

Sentrumspartiene starter nå saumfaringen av alt med liten skrift i budsjettet og planlegger egne alternativ. I fjor ble nettopp kritikken av budsjettet større etter hvert som de to støttepartiene hadde fått tydet alle ord og tall i fred og ro.

I går vandret en annen sentrumspolitiker rundt i Vandrehallen med kritisk blikk. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bruker all kraft på å stemple årets fremstøt som et sentraliseringsbudsjett.

Selv om kuttene ikke er så markante i år, mener Vedum det er totalt feil å kalle 2016-budsjettet for noe moderat.

– De har ikke fått noe sentrumsbudsjett. De har fått et skattelettebudsjett, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter