Nyheter

Må tåle andre flyktningtiltak enn bare innstramminger

Regjeringspartiene har godtatt at et bredt flyktningforlik på Stortinget skal handle om mer enn å gjøre asylpolitikken tøffere.

Etter et nytt møte med samtlige parlamentariske topper på Stortinget, la Høyre-toppen Trond Helleland an en annen tone enn i forrige uke:

– Umiddelbare innstrammingstiltak har førsteprioritet. Deretter behandler vi de andre forslagene på bordet, det kan være forslag om kommunenes økonomi og integreringspolitikk.

– Så da har dere altså godtatt at det ikke bare er én ting som diskuteres her: Innstramminger i asylpolitikken?

– Regjeringen er jo naturligvis avhengig av flertall for politikk. Både å få innspill til integreringsmeldingen og andre tiltak er viktig for oss, svarer Helleland.

LES OGSÅ: Bremser blåblå asylinnstramning

Andre takter

I forrige uke opptrådte Høyre og Frp kompromissløst. Helleland sa at utgangspunktet for forhandlinger om en ny, norsk flyktningpolitikk var de 15 punktene de selv hadde laget. Alle var spissinger og innstramminger for å avskrekke flere asylsøkere fra å reise hit.

Helleland sa at disse var et «steinhardt signal om at det nå må innstramminger til». Helleland advarte: «Å forhandle om liberalisering av noe slag er ikke var aktuelt».

Den slags fant hverken KrF, Venstre, SV eller Ap seg i. Og de spilte inn en rekke atskillig mykere forslag til den store flyktningdiskusjonen. Over 100 ulike tiltak skal alle partiene nå sortere og ta stilling til.

LES OGSÅ: Splitter ny asylpolitikk i hurtigfart

Fikk hjemmelekser

Sentrumspartiene krever at en ny avtale om flyktningpolitikk også må handle om hva slags hverdagsliv asylsøkere skal ha: Penger til kommunene som bosetter dem, rammer for norskundervisning og mulige aktiviteter som kan integrere dem.

– Vi skal klare å finne frem til noe. Nå har vi fått «hjemmelekse» og så møtes vi igjen i morgen, sa Trine Skei Grande etter møtet som ble avviklet mandag ettermiddag.

Talsmann for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, bekreftet overfor pressen at det jobbet med et felles dokument for alle partier. Også det mest regjeringskritiske partiet – SV – er med på kompromissforsøket.

Partene møtes igjen til nye forhandlinger tirsdag formiddag. Det var statsminister Erna Solberg som midt i oktober inviterte partiene til felles handling.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter