Politikk

Lovfester åpenhet om produksjon

Et klart flertall i Stortinget vil be regjeringen om å «utrede og vurdere» ny lov med krav til åpenhet rundt klesproduksjon.

Det viser en ringerunde Vårt Land har tatt til de ulike partiene.

Undersøkelsen Vårt Land skriver om mandag, viser at 7 av 10 forbrukere sier de er villige til å betale ekstra for å gi tekstilarbeidere en trygg arbeidsplass og lønnen de fortjener. I dag har imidlertid ikke bevisste forbrukere noen mulighet til å få vite hvor eller hvordan plaggene er laget.

Vil lovfeste

Tidligere i år fremmet stortingsrepresentantene Anne Tingelstad Wøien (Sp), Une Aina Bastholm (MDG) og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) et forslag om å utrede en ny etikklov.

LES OGSÅ: – God lønn sikrer ikke etisk handel

De ønsker å lovfeste krav «om åpenhet om produksjonssteder og etikkinformasjon om vareproduksjon til forbrukere og organisasjoner».

Saken er nå til behandling i familie- og kulturkomiteen. Mandag skal stemmene avgis.

– Vi støtter forslaget. Det er et viktig område og vi kan få til en reell diskusjon om hvordan vi kan sikre etisk handel, sier Ib Thomsen (Frp) saksordfører i familie- og kulturkomiteen.

I likhet med Frp sier også Ap og Høyre at de vil stemme for å fremme lovforslaget til regjeringen.

– Vi ønsker å kreve informasjon fra leverandørene innenfor de faglige begrensningene som ligger til grunn, sier Hege Haukeland Liadal (Ap).

Forbrukeren i sentrum

Høyre er litt mer tilbakeholdne enn de andre partiene.

– Forslagsstillerne fortjener ros og vi støtter ideen deres. Men det er i første omgang en vurdering, sier Kårstein Eidem Løvaas (Høyre).

Hva tror du blir utfallet av utredningen?

– Det kan godt hende det blir en ny lov, men det kan også være at vi utvider allerede eksisterende merkeordninger, som Svanemerket og Fairtrade. Vi er opptatt av at forbrukere skal kunne gjøre opplyste valg, men vi ønsker ikke å legge unødvendige hinder for næringen.

Noen kleskjeder har de siste årene offentliggjort leverandører og underleverandører, men dette er ikke noe er lovpålagt å gjøre i dag.

Den nye loven skal kunne sikre forbrukere informasjon om hvordan såkalte høyrisikoprodukter som tekstiler, klær, sko, elektronikk, møbler, kaffe, te, kakao og leker lages. Særlig er informasjon om lønnsforhold, arbeidstid og arbeidsmiljø sentral. Leverandørene bør også pålegges å vise at de ikke bruke tvangsarbeid, ansetter barn eller diskriminerer ansatte, ifølge forslaget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk