Nyheter

Løfter ut nei til eggdonasjon

Høyre fjerner programpunkt som sier nei til eggdonasjon og varsler skarpt blikk på livssynsstøtten.

Da Høyre i går offentliggjorde programforslaget sitt, hadde partiet brukt kopimaskinen på avsnittet om bioteknologi. Bortsett fra ett punkt: Forrige periodes nei til eggdonasjon er borte.

– Men hvilket signal sender dette?

– Regjeringen skal jo komme med en bioteknologimelding. Da er det et poeng for oss ikke å konkludere på veldig mange standpunkter, svarer programkomitéleder Torbjørn Røe Isaksen og legger til:

– Debatt om eggdonasjon er varslet. Men Høyre skal fortsatt ha en føre-var-holdning der etikken skal sette grenser før teknikken, svarer Isaksen.

Sprengkraft

En rekke av Høyres gjengangere på feltet står fast: Nei til surrogati, nei til tidlig ultralyd og nei til forskning på befruktede egg.

Men holdningen til eggdonasjon er sprengkraft internt. Under programbehandlingen i 2013 vant nei-siden med 176 mot 121 stemmer. Programkomitémedlem og leder for kvinnebevegelsen i partiet, Tina Bru, er blant dem som vil åpne for eggdonasjon i neste stortingsperiode.

I Høyre-apparatet er det flere som sier det er fullt mulig at tilhengerne denne gangen vinner frem. Saken kan til slutt bli en av de opprivende under selve landsmøtet.

LES OGSÅ: Venstre med surrogati-ja

KrFs testsak

For KrF kan ja til eggdonasjon bli drøy kost. Høyres program på biofeltet er det viktigste som KrF måler sin blå samarbeidsmakker på. Da Vårt Land foran Høyre-landsmøtet utfordret KrF-politikere til si hvilke verdisaker som kan forsure samarbeid mellom Høyre og KrF, sa eksempelvis Kjell Ingolf Ropstad dette:

– Om Høyre går vekk fra en mer «lik» linje med KrF i bioteknologi-saker, så vil det by på store utfordringer.

KrF-topper unngår å gå hardt ut når samarbeidspartier presenterer programutkast. Men nestleder Olaug Bollestad:

– Jeg håper og tror vi vil finne en god alliansepartner i Høyre også i kommende periode, men jeg forstår at debatten går internt i partiet frem mot landsmøtet.

Debattforetak

Torbjørn Røe Isaksen forklarer overfor Vårt Land at Høyre i løpet av høsten vil arrangere noen debattmøter om bioteknologiske temaer.

– Vi kommer også til å sende ut et informasjonshefte til partiet. Derfor vil trolig formuleringene om bioteknologi bli endret i neste utkast. Personlig mener jeg den linjen Høyre har hatt, er den riktige, sier statsråden.

LES OGSÅ: Erna ber KrFs velgere stemme på Høyre

Trosreguleringer

Foran forrige programbehandling laget Høyre en omfattende tro- og livssynsutredning. Landsmøtet vedtok et klart ja i programmet til «religiøse plagg og symboler som benyttes av sivile i det offentlige rom».

Dessuten sto det tydelig og klart at staten «ikke skal kunne bruke økonomiske virkemidler for å styre lovlig aktivitet i regi av livssynssamfunn». Nå er begge disse punktene borte.

– Ser vi nå et mer reguleringsivrig Høyre i livssynspolitikken?

– Snarere tvert i mot: Vi opprettholder punkter om indre selvstyre. Burkiniforbud og hijabforbud er problemstillinger Høyre ligger langt unna, svarer Isaksen.

LES OGSÅ: KrF-varsko: Liberal biolov kan gi samarbeids-brudd

Utfordrer trosstøtte

Men i programutkastet ufordrer Høyre nå finansieringen av trossamfunn og Den norske kirke. Det skjer samtidig med at deres egen regjering snekrer nytt troslovverk, slik Vårt Land fortalte i går.

– Måten noen støtteordninger er lagt opp på, er det grunn til å se nærmere på, varsler programkomitéleder Isaksen.

Partiet vil:

• Gjennomgå alle støtteordninger til trossamfunn, med krav om reelle medlemskap og likebehandling.

• Gjennomgå ordningene for å «hindre urimelige utslag, for eksempel ved utmeldelse».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter