Nyheter

Vil jakte hos KrF og Venstre

Erna Solberg ber velgere som er usikre på støttepartienes borgerlige kurs heller stemme Høyre stort og sterkt.

Statsministeren og Høyre-lederen øker dermed trykket på støttepartier for å få samlet stryke til fortsatt regjeringsmakt etter stortingsvalget neste høst.

– Det må de regne med, sier Solberg til Vårt Land.

Dagen da hun skulle oppsummere stortingsåret, kom statsministeren med et budskap som kan skape bølger i de to støttepartienes regjeringsprosess:

«Hvis det er usikkerhet om hva de andre vil gjøre, er det best å gjøre Høyre stort. De som ønsker borgerlig politikk, har den største garantien for å få dette ved et sterkt Høyre».

LES OGSÅ: Venstre-varsko om fristilling fra H/Frp

«Jakte litt»

Uttalelsen falt først i NRK – og senere i en kortere variant under det sommerlige pressetreffet i statsministerboligen. Overfor Vårt Land bekrefter statsministeren meldingsinnholdet.

– Sier du ikke nå at frustrerte sentrumsvelgere som opplever at egne partier er for vennlige mot de røde, heller bør stemme direkte på deg?

– Først og fremst sier jeg at Høyre bør være sterkt og at alle bør kunne samarbeide med oss. Men det er klart at vi vil alltid jakte litt på hverandres velgere. Det er en del av det politiske livet – også der hvor vi samarbeider, svarer Solberg og legger til:

– Vi er klare og tydelige på hva vi gjør overfor de velgere som prioriterer borgerlig samarbeid etter neste valg.

KrF i spill

Både Venstre og KrF vil vedta samarbeidsmodell på landsmøtene sine neste vår. Senest onsdag gikk Venstres leder langt i å bekrefte at partiet fortsatt foretrekker Solberg som statsminister, men i deler av partiet er motstanden mot nye år for Frp i regjering sterk.

I KrF er hele dagens samarbeidsløsning i spill. Krefter i partiet vil frigjøre seg fra støtten til dagens Høyre/Frp-regjering og debatten ruller på grasrota.

Mange sentrale tillitsfolk heier på løsningen som eks-statsminister Kjell Magne Bondevik anbefaler: Gå for en sentrumsløsning – uten forhåndsstøtte til noe alternativ.

LES OGSÅ: Hareide skal gå i Pride-paraden

Borgerlig sikring

For den delen av KrFs grasrot som derimot ønsker fortsatt Solberg-styre, kan en slik løsning skape usikkerhet. Men Høyre-lederen sier altså at er man usikker, kan man i alle fall stemme Høyre. Da kan KrF i så fall oppleve velgerlekkasje.

– Øker du ikke nå presset mot dine samarbeidspartnere om å flagge tydeligere støtte: Ellers tar du velgerne deres?

– Det må de jo regne med. Vil vil alltid slåss for våre egne stemmer. Men for de som ønsker fortsatt borgerlig politikk, er et sterkt tyngdepunkt for Høyre best grunnlag for et borgerlig samarbeid.

Snakke egen politikk

– Om Frp-skepsis i KrF gjør at partiet lander på bare å love sentrumsløsning, uten nei til Ap-alternativ: Kan de ta oppleve skyts fra Høyre?

– Vi har ikke lagt strategien for valgkampen vår, men vi har et premiss: Høyre er alltid best når vi snakker om vår egen politikk. Vi kommer ikke til å ha noe hovedfokus på KrF for å frata dem velgere. Vi er opptatt av at de skal få gode resultater.

Fra Høyre-hold minnes det ofte om at nettopp Høyre er KrFs venn i bioteknologi-politikken. Også Solberg mener det i slike saker kan være bedre for KrF å sitte i regjering sammen med Høyre – for å holde igjen og sikre gjennomslag.

LES OGSÅ: SV vil sette grenser for religion

Styre – uansett?

Om det blir borgerlig flertall – men uavklart borgerlig regjeringsløsning – trenger ikke Solberg-regjeringen være historie.

– Kan regjeringen din da komme til å bli sittende – helt til et stortingsflertall i så fall avsetter dere?

– Man kan spekulere i alternativene som kan komme. Mitt håp er at vi skal finne frem til et borgerlig alternativ som sist.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter