Nyheter

– Ligner på 
tiggerforbudet

Sentrale norske politikere 
mener «fiendtlig»­ og «inkluderende» arkitektur 
er verdipolitiske spørsmål, som kan bli viktige i 
høstens valg.

– Ordførerkandidatene bør ta tak i hvordan de har tenkt til å lage trivelige og gode miljøer rundt byer, det er relevante spørsmål i en valgkamp, sier Trond Giske (Ap).

Han skjønner godt at dette­ er en sak som engasjerer 
folk.

– Det handler om at omgivelsene våre skal være inkluderende, sjenerøse og menneskevennlige. «Fiendtlig» arkitektur er det stikk motsatte. Det er litt den samme tankegangen som i tiggeforbud: Man vil ha det som er vondt og vanskelig ut av syne, sier Giske, som mener dette er et ansvar de enkelte lokalpolitikere må ta.

LES OGSÅ: – Moralsk hysteri, sier Heidi Nordby Lunde (H)

Menneskeverd

Også Olaug Bollestad (KrF) mener politikerne må være sitt ansvar bevisst­ når fellesarealer skal utbygges. Og hun mener dette er en lokalpolitisk sak som kan bli viktig i valget.

– I lokalvalgkampen må vi mer enn noen gang være bevisste­ på hvordan vi vil lager kommuneplaner og lignende. Vi må vise tydelig hva slags verdigrunnlag vi skal styre etter og hvem vi gir plass til. Dette ansvaret kan vi ikke fraskrive oss, sier Bollestad.

Å sette klare og konkrete­ krav, for eksempel i arkitektkonkurranser og anbud, mener­ Bollestad er et lokalpolitisk ansvar­, som kan hindre fremveksten av «fiendtlig» arkitektur.

– Det er riktig at vi ikke kan detaljregulere arkitekturen, men politikere kan stille krav og må være med på å bestemme­ hva slags sentrum vi ønsker, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Fjerner «fiendtlige» armlener

Kan regulere

Venstre-
leder Trine Skei Grande mener­ lokalpolitikere­ kan gjøre mye for å forhindre «fiendtlig» arkitektur­.

– Politisk kan man bruke reguleringstiltak overfor private utbyggere i langt større grad enn det gjøres mange steder. I tillegg kan man komme med klare signaler og ha god dialog med utbygger om hvordan man som politiker ønsker at byrommet skal utformes, sier Grande.

Likevel synes hun fellesarealene i byene har har utviklet seg i positiv retning de siste årene. Selv har hun bodd i Oslo i flere år og mener folk der bruker fellesarealer og parker mye mer aktivt enn før.

– Men nettopp derfor er det viktig å ta tak i konkrete tilfeller der utviklingen går feil vei, sier Grande.

Følg oss på Facebook og Twitter!

For alle

Hun er ikke i tvil om at det er svært viktig at partiene har en tydelig politikk på hvordan de ønsker byrom skal utformes. For Venstre hevder hun det alltid har vært viktig.

– Akkurat armlener på benker blir nok ikke noe valgkampsak, men at byer og fellesarealer skal være åpne og tilgjengelige for alle, har alltid vært viktig for oss. Det vil det også være i år, sier Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter