Nyheter

– Løsepenger er eneste mulighet

Filmskaper og eks-gissel Pål Refsdals råd til norske myndigheter: – Betal, eller vent på YouTube-videoen.

Onsdag ble det kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt som gissel av IS i Syria.

– Løsepenger er eneste måte å få han ut på, sier Pål Refsdal, journalisten og filmskaperen som det siste året har reist i Syria for å portrettere syriske opprørsgrupper.

Refsdal har også selv vært tatt som gissel av Taliban i 2009.

LES OGSÅ: Nordmann tatt til fange av IS.

Solberg sier nei

– Overfor IS er løsepenger det eneste som kan fungerer. Det er ikke noe å diskutere. IS har bevist det siste året at de landene som har betalt for sine, har fått gislene tilbake. Mens de som ikke har gjort det, har fått sine borgere henrettet, sier Refsdal til Vårt Land.

Statsminister Erna Solberg var under pressekonferansen klar på at Norge ikke vil gi etter for løsepengekrav.

– Vil det ikke kunne føre til større fare for nye gisseltakinger dersom Norge betaler?

– Det argumentet er bare tull. Vestlige borgere er et mål i Syria, uansett om de kommer fra et land som betaler løsepenger eller ikke.

LES OGSÅ: Nekter å betale løsepenger.

– Fravik prinsippene

– Slik jeg ser det, har norske myndigheter nå ett valg: Enten kommer de med penger, og bryter prinsippene sine, eller så må de vente på en YouTube-film der nordmannen henrettes, sier Refsdal.

Han påpeker at USA har endret sin policy etter at borgere er blitt henrettet av IS. Før ble man straffeforfulgt i USA hvis man utbetalte løsepenger. Slik er det ikke lenger.

– Det er ikke nødvendig at Norge skal måtte gjøre det på samme måte. Norge kan nemlig revurdere sin policy nå, før han blir henrettet, sier Refsdal.

– Hva er hensikten med å ta gisler?

– Når det gjelder IS er det ren økonomi. Det er en kynisk business, der det at de henretter gisler bare vil øke verdien på de gjenværende gislene.

LES MER: Slik hjelper du Syrias flyktninger

Tatt av kriminelle, solgt til IS

Den norske journalisten og dokumentarfilmskaperen har tilbrakt lang tid med syriske opprørsgrupper de siste årene. Det siste året har han også vært to ganger i provinsen Idilb i Syria, der Grimgsgaard-Ofsdal trolig ble tatt til fange.

– IS har ikke noen tilstedeværelse i denne provisene, og heller ikke de gruppene som kan tenkes å sympatisere med IS. Det er trolig noen kriminelle grupper som har tatt han og smuglet han over grensen, mener han.

– Hvordan stiller andre opprørsgrupper seg til IS sine gisselaksjoner?

– Det blir ikke akseptert av de andre gruppene. Men de kan heller ikke gjøre noe spesielt for å sette ham fri. De har nok med seg selv.

Refsdal ble selv tatt til gissel i 2009, da han laget film om Taliban.

LES OGSÅ: Krevde 500.000 dollar for Refsdal: Støre sa nei.

– Han har det forferdelig

– Hva går gjennom hodet på et gissel?

– Jeg hadde jo en viss grad av kontroll over min kidnapping. Jeg ble forsøkt forhandlet, og måtte selv ringe ambassaden. For nordmannen i Syria er det nok adskillig verre. Han må jo ha sett se filmene om hva som har skjedd med andre gisler, og har det nok forferdelig. Jeg ble dessuten tatt av en gjeng amatører, men IS er de verste av de verste.

LES OGSÅ: Roger ble tatt som gissel: – "Jeg vet hvordan det føles".

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter