Nyheter

Kvinner gift med kvinner i selvmordstoppen

Dobbelt så mange lesber som lever i ektepar tar livet sitt sammenlignet med menn gift med menn, viser svensk undersøkelse. – Sjokkerende, sier norsk forsker.

Bilde 1 av 2

– Det at kvinner som lever i samkjønnet ekteskap ligger så høyt som de gjør er ganske sjokkerende, sier Bera Ulstein Moseng seniorrådgiver i Helseutvalget.

I en ny undersøkelse utført på oppdrag fra Socialstyrelsen, det svenske helsedirektoratet, har forskere sett på dødsfallene blant likekjønnede ektepar i Sverige.

12,7 prosent av dødsfallene blant kvinner gift med kvinner var selvmord. Det er dobbelt så høy andel som selvmord blant menn gift med menn. Kun menn som har vært i både heterofilt og homofilt ekteskap har høyere selvmordsrate.

LES OGSÅ: Kjenner på minoritetsstresset

– Dette er meget unike funn, blant annet fordi de er basert på registerdata og ikke selvrapportert data. De kan ikke bortforklares. I tillegg viser all annen statistikk at menn er i selvmordstoppen, sier Moseng.

– Hva er årsaken til at flere kvinner i likekjønnet ekteskap tar selvmord enn menn gift med menn?

– Det er vanskelig å slå fast, men i de fleste levekårsundersøkelser kommer kvinner dårligere ut enn menn. Kvinner generelt har vanskeligere for å bryte normer eller leve med minoritetsstatus. Menn håndterer dette bedre, sier Moseng.

Minoritetsstress

De svenske forskerne kan ikke si noe om årsaken til den høye selvmordsraten blant lesbiske kvinner i ekteskap. Men de konkluderer med at menn og kvinner i likekjønnede ekteskap generelt har dårligere mental helse enn heterofile ektepar grunnet minoritetsstress.

– Dette er ikke unikt for lesbiske og homofile. Alt fra funksjonshemmede til innvandrere og religiøse minoriteter kan kjenne å leve i mindretall og ikke følge den allmenne normen, sier Moseng.

Selvoppfyllende profeti

Moseng peker på at normene har flyttet seg voldsomt de siste tretti årene, mens levekårene har ikke beveget seg i henhold til de reelle holdningsendringene i samfunnet.

– Den internaliserte homofobien er en større lidelse enn det man før kalte homofobi og diskriminering.

Mange av de homofile Moseng møter gjennom Helseutvalget frykter hvordan familie og venner vil reagere dersom de kommer ut av skapet.

– Da spør jeg om de har prøvd å snakke med foreldrene. Det har de ikke. I 9 av 10 tilfeller kommer de tilbake, overrasket over at familien har godtatt dem, sier Moseng og legger til:

– Det blir en selvoppfyllende profeti. Blant eldre lesbiske kvinner ser man dette allerede. Representative dataer fra før av, også i Sverige, viser at lesbiske og biseksuelle kvinner skårer dårligst på psykisk helse og rus. De isolerer seg og har et lite sosialt nettverk, sier Moseng.

LES OGSÅ: Menn døyr som fluer, men om du spør dei, svarar dei at alt er bra

– Synsing

– Jeg har ikke sett noen forskning som understøtter at det skal være mer innslag av internalisert homofobi nå enn før. Det blir bare synsing, sier Nina Sinding-Larsen, tiltaksleder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Argumentet om mer aksept for homofile i dagens samfunn er noe av problemet, mener hun.

PRIDE-FRYKT: – Vi ser at det som skjedde i Orlando også berører mennesker i Norge. Jeg har snakket med mange som er redde for å dra på Pride.sier tiltaksleder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Nina Sinding-Larsen.

– Når vi får høre at vi lever i 2016 og har det så bra at vi til og med kan gifte oss i kirken, blir det lett å skylde på internalisert homofobi. Men som en kompis av meg sa: «Der jeg bor lever jeg fortsatt i 1930».

I et heteronormativt samfunn blir du en normbryter, og det koster, forklarer hun.

– Jeg pleier å si at det utgjør fartsdumper i hverdagen. Vi er ulikt disponert for hvordan vi håndterer minoritetsstresset. Dersom du har mange risikofaktorer i livet fra før av, blir det vanskeligere, sier Sinding-Larsen og legger til:

På et overordnet nivå vet folk flest hva som er politisk korrekt, men i den dagligdagse situasjonen opplever mange fortsatt diskriminering.

VENDEPUNKTET: – Det var den dagen livet aldri ble det samme igjen for Katrine Bråtane

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter