Nyheter

Kulturministeren er positiv til å utrede søndagloven

Kulturministeren vil se på muligheten for å utrede helligdagsloven. – Brustadbua er moden for fall, jubler Rema 1000. – Fullt frislipp vil være eneste alternativ, advarer Norgesgruppen.

Bilde 1 av 3
Det kom fram under et hastemøte kulturministeren selv hadde innkalt til fredag ettermiddag.

Signalet bransjen kom med var ikke til å ta feil av, mener Linda Hofstad Helleland (H).

– Nesten samtlige aktører ga beskjed om at de trenger en utredning. Det synes jeg er et veldig godt forslag. Jeg skal ta det videre og se på muligheten for en sånn prosess, sier Helleland til Vårt Land.

LES MER: Stenger og bygger om søndagsbutikkene

– Mer og mer handel skjer på søndager

Kulturministeren er enig med bransjen om at det behøves mer kunnskap om hvordan folks handlemønster vil endre seg i fremtiden,

– Mer og mer handel skjer på søndager, og det skjer på nett. Hva vil det bety for arbeidsplasser? En utredning vil se på muligheten for en lov som er mindre konkurransevridende, sier Helleland.

– Sånn som du sier det høres det ut som vi har en søndagsliberalisering i vente?

– Nå er det ikke politisk flertall for det. Regjeringens forslag om søndagsåpent er lagt i en skuff. Så får vi se hva nordmenns handlemønster får å si for arbeidsplasser i dagligvarehandelen.

LES MER: Foreslår å gi andre enn politiet ansvar for å håndheve søndagsloven

– Brustadbua for fall

For Rema 1000 er signalene fra kulturministeren en seier, bekrefter kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 overfor Vårt Land.

Hun mener den såkalte «brustadbua» er moden for fall og hører fortiden til.

– Det kan bli konsekvensen av en utredning. Kartet i loven stemmer ikke lenger overens med terrenget ute i butikkene, sier Beyer.

Det er ikke flertall for det på Stortinget. KrF sier blankt nei og Venstre vil la kommunene bestemme selv...

– Vi ønsker et unntak for dagligvarehandelen. Men vi er åpne for de fleste løsninger så lenge det blir lik konkurranse, sier Beyer.

LES MER: Stenger og bygger om søndagsbutikkene

Norgesgruppen: Eneste alternativ vil være fullt frislipp

Norgesgruppen synes derimot ikke like glad for signalene om en utredning.

– Er det bra eller dårlig at kulturministeren vurderer å utrede loven?

– Vi mener jo at dagens lovverk er ok, men bransjen må praktisere det riktig, sier konsernsjef Tommy Korneliussen, og legger til:

– Når det gjelder eventuelle endringer av loven og eventuelt søndagsfrislipp får det være opp til regjeringen å sette i gang det arbeidet. Ministeren sa at hun da ville invitere partene til å delta. Da vil vi komme med våre synspunkter.

– Dagens lovverk er et resultat av en tautrekking, et forsøk på å finne en middelvei. Hva er da alternativet hvis man skal utrede loven, når man alt har prøvd å finne en middelvei?

– Jeg tror ikke det er noen andre alternativer enn det du kan kalle fullt frislipp. Da gjelder det ikke bare i dagligvarehandelen, men i hele handelen. Da vil Norge være likt syv dager i uka. Bakerier, leverandører, barnehager vil måtte holde åpent. Vi er imot det. NorgesGruppen ønsker i størst mulig grad en annerledesdag, sier Korneliussen.

I NorgesGruppens høringsinnspill til regjeringens forslag om å åpne for søndagsåpent, som ble stanset i Stortinget, etterlyser de derimot «en bred konsekvensutredning av de foreslåtte endringene». NorgesGruppen var særlig opptatt av konsekvensene søndagsfrislipp ville få for «distriktsbutikkene, for produktiviteten i næringen, for miljøet og for de ansatte».

Direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt, utdyper konsernsjef Korneliussens uttalelser overfor Vårt Land:

– Dersom det kommer en lovendring fra sittende regjering, så vil nok den gå i liberaliserende renting. Men vi synes det er positivt at kulturministeren åpner for å konsekvensutrede før et eventuelt lovforsag. Da håper vi å få fram positive og negative sider ved et eventuelt lovforslag.

Ifølge bransjen sa kulturministeren at hun ville invitere de ulike aktørene, samt arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, til å gi sine innspill ved en eventuell utredning.

LES MER: Rema går til «laserkrig» mot konkurrentene

Søndagsstridens kjerne

Helligdagsloven sier at butikker under 100 kvadratmeter kan ha søndagsåpent. Rema, som ikke har satset på slike butikklokaler, har pekt på at konkurrentene tøyer grensene og anmeldt flere butikker. Anmeldelsene har stort sett blitt henlagt. Derfor har Rema flere steder hatt søndagsåpent og brukt sperrebånd for å møte størrelseskravet.

LES MER: – Så lenge jeg kan huske har det skjedd brudd på søndagsloven

Sperrebåndene til Rema 1000

Du var klokkeklar på at Rema 1000s sperrebånd er ulovlige, at en skillevegg faktisk skal være en skillevegg, Helleland?

– Det har vært en vid tolkning av lovverket. Nå forventer jeg at alle forholder seg til loven. Den er krystallklar, sier kulturministeren.

Beyer i Rema 1000 vil derimot ikke love en slutt på sperrebåndene. I stedet vil kjeden avvente og følge nøye med på hvilke grep konkurrentene tar for å møte lovens krav.

LES MER: Her brytes søndagsloven

Håndheving. Det kom ingen nye signaler om endringer om håndhevelse av loven i løpet av møtet, ifølge bransjeaktørene. Verken om at politiet må priotere søndagskontroll sterkere, eller om innføring av en eventuell tilsynsmyndighet. Ministeren er fortsatt mest opptatt av at de selv skal ta ansvar for å følge loven.

Avsnittet med Tommy Korneliussen NorgesGruppen ble oppdatert klokka 16:28 (journ.anm.)

Uttalelsen fra Bård Gultvedt ble lagt til klokka 17:25 (journ. anm.)

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter