Nyheter

Sender ballen til politikerne

Flere ønsker strengere håndheving av helligdagsloven. Foreløpig ligger ansvaret hos politiet.

Politiets uttalte manglende ressurser og kapasitet til å følge opp mulige brudd på loven om søndagsåpne butikker, har gjort at det er kommet opp forslag på andre tilsynsmyndigheter.

LES MER: I Oslo henlegger politiet – men på nordvestlandet får søndagshandlere bot

Vil ha slutt på tull. Kulturdepartementet henviste til Arbeidstilsynet, som på sin side mente det var utenfor deres ansvarsområde.

– Vi har ingen konkrete planer om en satsning der vi sjekker søndagsåpne butikker. Vår prioritering er først og fremst tilsyn der det er fare for liv og helse til de ansatte, uttalte Gry Singsaas, avdelingsdirektør for lov og regelverk i Arbeidstilsynet.

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, er én av dem som mener at loven må håndheves.

– Det er eneste mulighet til å få slutt på det tullet vi ser nå. Det finnes antageligvis ikke en eneste person i landet som mener politiet skal stå for håndhevelsen og gå rundt med målebånd i butikkene. Det kan regjeringen fikse lett ved å overføre myndigheten til et annet organ, for eksempel Mattilsynet.

LES MER: – Så lenge jeg kan huske har det skjedd brudd på Helligdagsloven

– Politisk avgjørelse. Mattilsynet har ikke vært tilgjengelig for intervju. Vi sendte derfor over fem spørsmål via e-post og fikk en kort kommentar tilbake fra direktør Ole Fjetland, avdeling mat, via pressevakt Lars Skjegstad.

– Dette berøres ikke av regelverket vi er satt til å føre tilsyn med. Det vil være en politisk avgjørelse å eventuelt tillegge Mattilsynet nye oppgaver, skriver Fjetland, som ikke svarer på hva som må være på plass før Mattilsynet kan overta å håndheve helligdagsloven.

– Hvis dere mener at Mattilsynet ikke kan føre tilsyn med søndagsåpne butikker, hvem tenker dere da er rette tilsynsmyndighet?

– Det er ikke opp til oss å vurdere, skriver Skjegstad.

Ifølge Fjetland utfører Mattilsynet i hovedsak tilsyn på hverdager i normal arbeidstid.

– Men ved behov også utover dette, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter