Nyheter

– KRLE-faget er blitt forkynnende

Forelder slår tilbake mot kunnskapsministerens forsikringer.

Stortinget vedtok i vår KrFs kampsak fra Nydalen-forhandlingene høsten 2013:

Venstre, Fremskrittspartiet, Høyre – og KrF ble enige om at RLE-faget skulle endre navn til KRLE – Kristendom, religion, livssyn og etikk – og at faget skulle inneholde minst 55 prosent kristendomskunnskap.

Helt siden kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) startet arbeidet med å oppfylle avtalen, har han understreket ett budskap:

– Skolens rolle er ikke å forkynne eller favorisere en enkelt tro, men å lære barn og unge om det samfunnet de lever i, om norsk historie og tradisjoner, sa Røe Isaksen i oktober i fjor da forslaget gikk ut på høring.

I mars i år, da lovforslaget ble sendt Stortinget, sa han:

– Kristendommen spiller en svært viktig rolle i norsk historie og kultur. Vi mener det derfor er naturlig at kristendommen også får en noe større plass i religionsundervisningen i skolen. Samtidig er det viktig å understreke at faget ikke skal være forkynnende.

LES MER: Slapp av, jula er ikke avlyst

Feil retning

Men Høyres kunnskapsminister blir motsagt. En forelder har skrevet brev til departementet og gir tydelig uttrykk for at KRLE-faget, som ble innført ved skolestart, er det motsatte:

– Det beveger seg dessverre i feil retning, mener jeg. Jeg ønsker at skolen skal kunne tilby et alternativ til KRLE, som jeg oppfatter som forkynnende, i enda større grad enn tidligere.

Brevskriveren mener det gamle «danningsfaget RLE» var mye bedre:

– Dette interessante faget, som hadde en god begrunnelse og forankring, blir igjen et fag som viser et mindre bilde av verden.

LES MER: Nå vil staten ha påmelding til skolegudstjeneste

Har ønske

Vårt Land har vært i kontakt med forelderen, men vedkommende ønsker ikke å utdype budskapet i brevet.

– Vi som foreldre vet utmerket godt at vi ikke kan velge verken livssyn eller religion for våre barn, det må de ta stilling til selv, etter god og balansert informasjon om alternativer. Får barna våre denne solide, godt orienterte plattformen med det nye faget? skriver vedkommende, og sender en utfordring til Torbjørn Røe Isaksen:

– Kommer Kunnskapsdepartementet til å lage et alternativt fag for de elevene som ønsker et større og mer åpent verdensbilde?

Selv har kritikeren et forslag:

– Lenger tilbake i tid var det et fag som het «livssyn». Vil dette faget bli reintrodusert i skolen? Eller må foreldre søke fritak for undervisning med forkynnende innhold?

LES MER: Disse foreldrene frykter at Gud forsvinner ut av skolen

Ikke livssynsfag

Departementet har bedt Utdanningsdirektoratet om å svare. Seniorrådgiver Dag Johannes Sunde i Avdeling for læreplanutvikling skriver at «endringen i faget ikke berører selve innholdet i faget, men er en markert prosentvis vekting av kristendommens plass i KRLE-faget»:

– I forhold til forkynnende aktivitet så gjelder regelverket ved rett til fritak for aktiviteter som oppleves i strid med egen religion eller livssyn. Dette betyr ikke at man har rett til fritak for opplæring i faget eller deler av faget.

Forelderen får ikke innfridd ønske om å få tilbake livssynsfaget:

– Det er per nå ingen planer om å utvikle et nytt livssynsfag, melder Utdanningsdirektoratet.

LES MER: – Ikke vår idé å gjeninnføre K-en

Ikke ro

Elisabeth Strengen Gundersen, leder av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), sier brevet viser at det FUG advarte mot i fjor, nå inntreffer:

«Foreldreutvalget ønsker et samlende fag. Det har i perioder vært ro rundt faget. Med unødvendige endringer uten særlig vesentlig innhold risikerer vi at roen blir brutt», skrev Strengen Gundersen i høringssvaret i oktober.

LES MER: Tror lærerstudenter vil velge bort RLE når faget bytter navn

– Kommer det noen gang til å bli helt ro rundt dette faget?

– Nei, det tror jeg ikke, sier FUG-lederen til Vårt Land, og legger til:

– Tar man vekk K-en, vil andre foreldregrupper reagere.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter