Nyheter

Hemmelig besøk avdekket feil – nå lover butikkene bedring på søndagsbrudd

Bunnpris legger seg flat, Kiwi vil følge loven fremover og Joker beklager på det sterkeste.

Bilde 1 av 4

Ingen søndagsbutikker skal være over 100 kvadrat, slik lyder Helligdagslovens ord (se faktaboks). Vårt Land brukte en søndag på å besøke en rekke søndagsåpne butikker for å sjekke om de overholdt regelverket.

Flere butikker benytter et mye større areal innendørs til sine søndagsvarer. I en butikk var til og med døren inn til hovedbutikken åpen for kundene. Varer plassert der det ikke skal være varer.

Og om du spør, vil de ansatte, uten unntak, hente varer til deg fra hovedbutikken. I en butikk fikk vi i tillegg tilbud om å bli med inn i hovedbutikken for å hente allergiprodukter.

LES MER: Slik har Meny tatt grep

For store

Dette var hovedfunnene vi avdekket da vi tok turen innom flere søndagsåpne butikker. Uten å tilkjenne gi at vi var journalister fra Vårt Land. Samtlige av de ansvarlige vi intervjuet i etterkant av funnene vil understreke at lovverket er tydelig og klart, og at de forholder seg til loven.

Det var før vi fortalte dem hva vi faktisk fant.

LES MER: Tar søndagshandel til Stortinget

Kunder inn i hovedbutikken

I Bunnpris på Ryen er det helt åpent for kundene å gå inn i hovedbutikken. I tillegg er det plassert varer rett innenfor døren og i post-i-butikkrommet selges det også blomster og aviser. Den samlede salgsflaten er over 100 kvadrat. De ansatte er også behjelpelig med å hente varer dersom vi ikke finner det vi skal ha.

– Regelverket er helt klart, det er bare Rema som ikke forholder seg til det, sier kjøpmann Christian Lykke.

– Det står helt eksplisitt i loven at den delen av lokalet som er tilgjengelig for publikum skal være 100 kvadrat og ha fysiske vegger.

– Hva med å hente varer fra hovedbutikken?

– Det er helt uproblematisk, men en tungvint måte å drive butikk på. Lovens hensikt er at det skal være begrenset handel på søndagene.

Lykke sier også at det ikke skal være varer i vindfanget, og at avisene og blomstene må flyttes.

LES MER: Rema kaprer søndagskunder med sperrebånd

– Vi har brutt loven

Han sjekker opp i hvorfor døren inn til hovedbutikken ikke var stengt, og tror først det skyldes at de ansatte kun hentet varer for å fylle på, og at det vanligvis er en brødmaskin som sperrer veien inn til hovedbutikken.

– Vi må bare legge oss flate. Døren inn til hovedbutikken skal ikke være åpen. Det er blitt gjort for at kundene skulle få tak i flaskeautomaten, sier Lykke og legger til:

– Det er ingen tvil om at dette er brudd på loven. Kundene skal ikke ha tilgang til den store butikken. Reglene er klare. Det er bare å beklage. Vi har gått over streken, og endrer opp i det. Vi kan ikke holde på slik.

Ifølge kommunikasjonssjef Kristine Arvin i Kiwi tok de en gjennomgang av alle søndagsbutikkene da anmeldelsene fra Rema 1000 kom for å «sikre at de følger gjeldende lovverk».

– Vi forholder oss til det som står i loven og i forarbeidet til loven. Når det gjelder lokale, er reglene veldig klare og det er ikke rom for tolkninger, sier kommunikasjonssjef Kristine Arvin i Kiwi, som understreker at salgsflaten ikke skal overstige 100 kvadrat.

– Hva regner dere med i salgsflaten?

– Gulvflaten der varer som er til salgs til publikum er synlig utstilt, samt kasseområdet. Mens lager, kontor og oppholdsrom for de ansatte ikke er tatt med.

LES MER: – Reglene er klokkeklare, sier ministeren

– Du kan få være med inn

To kunder venter på at en ansatt skal komme tilbake fra hovedbutikken med varene de ikke fant i den søndagsåpne butikken til Kiwi på Ryen. Det er tydelig at fersk mozarella redder søndagshandelen.

– Hvis det er noen allergiprodukter jeg ikke finner. Hva gjør jeg da?

– Du kan få være med meg inn i hovedbutikken og hente det du trenger. Det er så spesielt at det har vi lov til, sier den ansatte.

– Hvis det er andre varer jeg ikke finner?

– Da kan du hente det samtidig, ellers så henter vi til deg.

– I strid med retningslinjene

Søndagsbutikken tar i bruk et mye større areal enn 100 kvadrat ved å plassere varer som frukt og grønt på gulvet foran kasseområdet og frem til rullebåndet.

Mens Kiwi på Ensjø tar i bruk nesten det dobbelte av 100 kvadrat. Store deler av varesortimentet som frukt, grønnsaker, blomster med mer er plassert innenfor døren – men før kasseområdet der søndagsbutikken begynner. De ansatte forteller at de gjerne hjelper til med å hente varer fra hovedbutikken, så fremt det ikke er kø.

– Er det innenfor loven å bruke det arealet innendørs som ligger utenfor kasseområdet?

– Disse eksponeringene er i strid med Kiwis retningslinjer, og vi har nå fulgt opp de aktuelle butikkene, sier Arvin, som understreker at Kiwi skal følge de enhver tid gjeldende lover og regler.

– De to butikkene har blitt inspirert av konkurrenter som har tatt seg til rette med «kreative» løsninger på søndager. Det er ingen unnskyldning, men en forklaring.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Beklager på det sterkeste

Kjøpmannshuset driver og forvalter Joker-butikkene.

– Vi har forholdt oss til loven hele veien. Etter at anmeldelsene ble lagt til side av politiet har vi vært enda tydeligere i vår instruks om at det er gjeldende regelverk som skal følges, sier administrerende direktør Ole Christian Fjeldheim.

– Hvordan tolker dere loven?

– Varene skal være innenfor 100 kvadrat med gulvflate. Det skal være faste vegger, men det er anledning til å bruke noe uteareal. Vi bruker ikke sperrebånd, sier Fjeldheim.

Hos Joker på Ankertorget står det varer i alle tenkelige kriker og kroker i butikken, også rommene der det er postbokser er det satt frem varer. Dette gjør at butikken tar i bruk mye mer enn de tillatte 100 kvadratene.

– Vi beklager på det sterkeste at butikken på Ankertorget har tatt i bruk mer enn 100 kvadrat, og skal følge det opp umiddelbart, sier Kjetil Flåtrud, driftsdirektør Joker.

– Butikken på Ankertorget blir fulgt opp gjennom vårt driftsapparat, supplerer Fjeldheim.

Tidligere anmeldt

Til orientering anmeldte Rema tidligere i år Meny Ringnes Park (Grunn: For stort salgsareal), Kiwi Ryen (Grunn: Bruk av inngangsparti, for stort salgsareal), Kiwi Ensjø (Grunn: Bruk av inngangsparti, for stort salgsareal), Joker Ankertogret (Grunn: For stort salgsareal), Bunnpris Ryen (Grunn: Åpent inn til hovedbutikken), sammen med 116 andre søndagsåpne butikker, for brudd på Helligdagsloven. Disse sakene ble henlagt av politiet.

Det er også verdt å påpeke at mange butikker har mange varer stående utenfor og ved inngangspartiet. I en butikk ble det også diskutert hvordan de fremover kunne flytte store deler av frukt- og grøntutvalget utenfor.

Men i lovens forarbeid står det at «det er berre varer i lokalet til ein utsalsstad som skal reknast inn i salsflata. Dette inneber at område utandørs ikkje inngår i salsflata, sjølv om det er utstilt varer der.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter