Nyheter

Kritiserer Horne for «flyttenekt»

Hornes forslag som reduserer foreldres mulighet til å flytte med barn, er et brudd på grunnleggende rettigheter, mener Aleneforeldreforeningen.

Foreningen frykter at en del alenemødre kan bli sittende fast uten mulighet til å forsørge seg eller barna om forslaget går igjennom. De viser til at en del kvinner i utgangspunktet har flyttet fra sitt hjemsted for å bo sammen med samboer eller ektemann.

– Dette er i praksis et flytteforbud for alenemødre. Det vil frata dem grunnleggende rettigheter til å flytte og jobbe hvor de vil.

Det sier generalsekretær Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen om Barne- og likestillingsdepartementets (BLD) forslag til endring av barneloven. BLD ønsker å styrke likestilling blant foreldre og hindre at en av foreldrene kan flytte vekk med barna.

Om mor står som bostedsforelder kan hun i dag ta med seg barna og flytte til en annen del av landet uten samtykke fra far, selv om flyttingen skulle komme i veien for samvær med far.

LES OGSÅ: Ferielykke – ferietvang

Vekker harme

Horne foreslår to mulige endringer i dagens ordning:

• En meklingsplikt ved uenighet.

• At foreldre må være enige hvis barnet skal flytte til et annet sted i landet, dersom flyttingen fører til vesentlige endringer i samværsordningen.

Det er det siste forslaget som vekker harme hos Aleneforeldreforeningen og Rusten.

– 85 prosent av aleneforeldre er kvinner. Disse må få ta valgene som skal til for å forsørge seg selv, sier Rusten.

Siden det er vanligere at kvinner har flyttet dit mannen bor, er det ikke alltid et alternativ å bli i lokalmiljøet.

– På mindre steder er ikke nødvendigvis mulighetene for jobb så gode, da kan det være best barna å flytte med bostedsforelderen.

LES OGSÅ: Dette kan tyde på at foreldrene vil skille lag

Nødvendig endring

Dette er ikke noe flytteforbud. Det er en feilaktig fremstilling, sier Rune Rækken, leder i Foreningen 2 Foreldre.

– Ingen blir nektet å flytte. Men med dette forslaget er det ikke lenger gitt at en av foreldrene kan ta med seg barna og flytte fra den andre.

Han mener avgjørelsen om hvilken landsdel barna skal vokse opp i er for stor til å tas bare av bostedsforelderen.

– Om foreldrene ikke klarer å bli enige må det en objektiv tredjepart inn, som kan avgjøre basert på hva som er best for barnet. Det er ikke alltid at de blir flyttet ut av nærmiljøet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Flyttet for barnas skyld

Vårt land har snakket med både mødre og fedre, omsorgsforeldre og samværsforeldre. En mor forteller at hun flyttet med barna etter samlivsbruddet fordi konfliktnivået gikk ut over alle parter. Hun hadde ingen familie i byen, og så ingen annen utvei. Noen måneder etter flyttingen vant faren frem i retten og barna ble sendt tilbake. Hun tror ikke de beste løsningene nødvendigvis kommer gjennom rettsvesenet.

– Det er viktigere at man sørger for at barna blir hørt. Ikke i den form at de må velge, men at de føler at også deres ønske blir hensyntatt, sier kvinnen.

Har vært redd i åtte år

En far forteller at han siden skilsmissen i 2007 hele tiden har vært redd for at mor skal flytte. Temaet kommer stadig opp. Advokaten sier at hans eneste alternativ er å gå til sak for å få hovedomsorgsretten. Men det er ikke noe han ønsker.

– Om du og jeg kjøper en bil sammen men krangler om hvem som eier den er det naturlig å se til lovverket. Men dette handler ikke om en bil. Dette handler om en liten gutt.

Andre fedre Vårt Land har snakket med ønsker seg denne loven.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne skriver i en e-post at hun ikke selv har tatt stilling til om mekling eller forbud er det beste.

– For meg er det viktig å sikre barna samvær med begge foreldrene, og dempe konflikter mellom foreldrene som rammer barna. Familiene er forskjellige og har ulike behov, hvor barnas beste alltid skal ha størst vekt og hvor barnas rettigheter skal ivaretas.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter