Nyheter

Ferielykke 
– ferietvang

Mange har skyhøye krav til sommerferien. 
Det kan skape gnisninger mellom par og generasjoner.

For en tid tilbake snakket jeg med en far. Han har tenåringer og mindre barn, og innrømmet at han grudde seg til sommerferien. Familien skulle til Sør-Europa, slik som i fjor og året før. Ifølge faren hadde kona og familiens unge skyhøye forventninger til henholdsvis badeliv, fart og moro. Selv er han i en krevende jobb og har andre behov. Aller helst har han lyst til å tilbringe sommerferien hjemme i hammocken og lese krim.

Mange av oss har skyhøye krav til nettopp sommerferien. Et av kravene kan være tid med storfamilien, andre vil oppleve spennende ting, reise til varmere­ strøk eller storbyer. På toppen av all aktiviteten skal batteriene lades. For noen blir flere motstridende­ krav umulig å forene. Derfor skal du ikke lete lenge før du finner forbrukersaker i mediene, som forsøker å guide fortvilte nordmenn gjennom feriens mulige fallgruver. Disse artiklene er ikke laget uten grunn. For de som har forsket på ferie, kan fortelle oss at ferien for mange er et prosjekt med konflikter.

LES OGSÅ: Charterturister gir bistand til flyktninger

Ferietvang

Mannen og faren som helst ville ha ferien hjemme­ i hammocken er nemlig ikke alene­. Valg av feriested og ferieform er en vanlig konflikt. En tid tilbake ble ferieforsker ved Transportøkonomisk institutt, Jens Kr. Steen Jacobsen, intervjuet om feriens gleder og besvær i SinnetsHelse.no. Han mener at flere opplever en slags tvang i valg av ferie. To par han intervjuet på Mallorca var en god illustrasjon. Begge var godt voksne, med barn som for lengst var fløyet ut av ­redet. Det var ­tydelig at damene hadde ­bestemt feriemålet, mot mennenes ønske. Damene ville ha en avslappende strandferie og syntes de hadde det herlig. Begge­ mennene ville helst være på hytta og hugge ved. Steen ­Jacobsen omtaler dette som et eksempel på turistrollens paradokser: «tvang til frihet».

Underholdes

Men ferietvang handler ikke bare om feriediskusjon mellom voksne. Mange foreldre planlegger ungenes 
ferie fra A til Å.

For noen år siden snakket jeg med ei jente som klaget over at hele ferien var full av foreldrenes­ planer. Hun skulle tilbringe halve ferien hos moren og halve hos faren. Begge skulle til utlandet. Hun la til: «Jeg skulle gjerne også hatt tid til å slappe av. Møte noen venner og dra på stranda».

Særlig skillsmissebarn med to hjem kan komme i denne skvisen­. Men de er ikke de eneste som får fritid og ferie planlagt. Mange barn blir sendt til ulike ferieskoler, idrettsturneringer, utlandsferie og en sveip innom en underholdningspark. Dermed får de ikke tid til å kjede seg i sommerferien. Og kanskje ­heller ikke tid til å lade opp? Også for barn kan det være godt å lade batteriene i ro og fred etter et krevende skoleår.

LES OGSÅ: Arbeidsløse går ikke pilegrim

Min barndoms evighet

Når jeg hører om barn som skal gjennom en heseblesende feriemaraton, må jeg tenke på min egen, ganske alminnelige barndom på 70-tallet.

Vi dro på besøk til mormor og morfar i Nordland hvert eneste år. Det var på ingen måte spektakulært. Vi spiste fisk til middag nesten hver dag, og alltid rundt klokka ett. På morfars bursdag fikk alle barnebarna en flaske rødbrus. Den gledet vi oss til i dagevis. Det jeg husker best er de lange ettermiddagene i fjæra­, sykkelturene med min fetter Hans Allan til brua hver kveld. Jeg husker lukten av tjære på min onkels trelastlager, der vi lurte oss til å leke gjemsel mens han sov middag. De voksne ­blandet seg minimalt inn, så lenge vi gredde håret, oppførte oss skikkelig og kom hjem til middag og kvelds.

I dag mangler mange familier en slik uforpliktende og familiær oase å dra til, som vi hadde­ på 70-tallet. Men det som er ­sikkert er at vi barna hadde det fint. Jeg lengtet aldri etter eksotiske ­steder. Men så visste vi jo ikke om annet heller.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Uansett hvordan ferieønskene i en familie ser ut, har ferie­forskeren to gode råd. Det er å sette ned egne forventninger, samtidig som man viser toleranse­ for de andres ønsker. Enkle og gode råd. Og verdt å lytte til.

Da gjenstår det bare å si:

God ferie!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter