Nyheter

Kristne straffes ekstra hardt

Amnesty International avdekker at migranter mishandles og tortureres av myndighetene i Libya. Kristne migranter straffes ekstra hardt, fordi de har «feil» tro i det muslimske landet.

Amnesty har intervjuet 90 flyktninger og migranter som overlevde den farlige kystreisen fra Libya til Italia. Minst 20 av dem beskriver skyteepisoder og slag etter å ha blitt tatt av kystvakten, eller tortur og annen mishandling på interneringssentre.

Mishandling

De som blir tatt i forsøket på flukt til Europa, blir rutinemessig returnert til interneringssentre for migranter i Libya. I en ny rapport sier Amnesty at overgrepene som de har overvåket siden 2011, ser ut til å fortsette med uforminsket styrke.

– Europa bør ikke engang tenke på å samarbeide om migrasjon med Libya dersom det fører til slike sjokkerende brudd på menneskerettighetene, direkte eller indirekte, sier Magdalena Mughrabi, fungerende nestleder i Amnesty International.

LES OGSÅ: Familiene får aldri vite hva som skjedde med druknede slektninger

LES OGSÅ: Dødens sesong har starta

Kristne utsatt

Kristne har økt risiko for å bli mishandlet på interneringssentrene. En tidligere innsatt fra Nigeria forteller til Amnesty at vaktene på interneringssenteret i Mishra delte mennene inn etter religion, og pisket de kristne.

– I begynnelsen sa jeg at jeg ikke skulle endre min religion selv om jeg er i et muslimsk land. De tok meg ut og pisket meg. Neste gang løy jeg og sa at jeg var muslim, forteller han.

Omar (26) fra Eritrea ble holdt i et interneringssenter i al-Zawiya, og sier: «De hater kristne. Hvis du er kristen er alt jeg kan si at Gud hjelpe deg hvis de finner det ut. Hvis de ser et kors eller en religiøs tatovering blir du slått mye mer».

En annen kristen eritreer, Semre (22), ble slått etter at libyske myndigheter bordet båten han var på og internerte ham:

– De slo meg, tok pengene mine og kastet Bibelen og korset jeg hadde om halsen, sier han til Amnesty.

LES OGSÅ: De dødes hav, badegjestenes hav, søppelhavet.

LES OGSÅ: Polen forlanger kristne flyktninger


De slo meg, tok pengene mine og kastet Bibelen og korset jeg hadde om halsen.

Semre (22), kristen eritreer


Dødsfellen Sahara

Risikoen er stor for migranter som drar fra afrikanske land sør for Sahara mot Nord-Afrika og Libya, for derfra å prøve å komme videre til Europa.

Antagelig dør tusenvis av harde strabaser, blant annet gjennom Sahara og andre ørkenområder. Underveis er de utsatt for alt fra seksuelt misbruk til tortur, utpressing og drap fra smuglere og andre kriminelle.

– Levningene av mer enn 30 migranter som i juni i fjor ble funnet i ørkenen nær Arlit i Niger, er bare en liten flik av dødstallene for migranter i Sahara, påpeker FNs organisasjon for migrasjon (IOM).

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter