Nyheter

KrFU: Kvinnen må ha siste ord om abort

I en stemmethriller vedtok KrFs ungdomsorganisasjon at kvinnen til slutt må ha det siste ordet om abortinngrep.

Med bare to stemmers overvekt – 37 mot 35 – seiret et forslag fra Akershus KrFU om å programfeste ord om at kvinnen skal siste ord.

– Dette er et betydelig steg i en retning der vi gjør KrFU til et ungdomsparti som kjemper for moderne saker, sier fylkesleder Julia Sandstø i Akershus.

Like før hadde KrFUs landsmøte vedtatt et forslag fra Hordaland KrF at organisasjonen er «prinsipielt mot abort». Men når det gjelder spørsmålet om hvem som har det avgjørende ord, myker KrFU nå opp politikken.

– Vi har vedtatt noe for fremtiden – og henger oss ikke opp i det som har skjedd tidligere. Det er viktig for meg at KrFU anerkjenner dette, forklarer Sandstø.

LES OGSÅ: Hareide skryter av KrFU-lederen

«Etisk vanskelig»

I programforslaget brukes det mye plass på å problematisere aborttemaet. Det heter at «abort er etisk vanskelig å forsvare fra et menneskeverdsynspunkt». Organisasjonen ønsker et samfunn «hvor alle kvinner skal ha mulighet til å beholde det barnet de bærer på».

Men det kan «oppstå vanskelige situasjoner der kvinner ønsker å ta abort». Da skal kvinnen få «god veiledning og informasjon både om eventuelt inngrep og hvilke muligheter kvinnen har dersom hun ønsker å beholde barnet».

LES OGSÅ: KrFUs unge velger seg høyresiden

«Svekker det ufødte livs stemme»

Landsmøtets mindretall ville stoppe der. Men et flertall fikk altså gjennomslag for denne tilleggsformuleringen: «Samtidig mener KrFU at den som må ha det siste ordet, likevel er kvinnen».

I debatten før vedtaket var Tove Welle Haugland var blant dem som argumenterte tydeligst mot oppmykningen av KrFUs abortsyn. Hun sitter i sentralstyret og en av KrFs fremste lokalpolitikere i Kristiansand.

– Hva mener du vedtaket betyr?

– Dette svekker det ufødte livs stemme. Selvfølgelig skal det kvinnen sier vektlegges i vurderingen, men KrFU er jo opptatt av å være en stemme for det ufødte liv. Det burde kommet tydelig frem i vårt program, og nå er det redusert, svarer Haugland.

LES OGSÅ: Nå knaker det i sammenføyningene – analyse om samarbeid

Splittet organisasjon

Etter vedtaket er KrFU splittet i verdispørsmålet. Foran avstemningen var det åpenbar nervøsitet blant mange i salen. Det var ventet at avstemningen kunne bli en thriller – og det ble det.

Flere Vårt Land snakket med etterpå, mener organisasjonen behersker det å leve videre med splittelse på verdifelt. Debatten foregikk i en rolig tone:

– Vi burde sagt at vi er prinsipielt imot abort – og stoppe der, mente Victoria Smenes fra Møre og Romsdal.

– Det viktigste er abortforebyggende tiltak. Reversering av loven er umulig og derfor må vi gjøre noe som faktisk får ned aborttallene, sa Astrid-Therese Theisen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter