Nyheter

KrF-topper vil holde Listhaug i øra

Flere fylkestopper i KrF advarer mot å godta asylinnstramming som rammer barn og sjansen til familiegjenforening.

– Vi må nok holde Sylvi Listhaug litt i øra også i denne ministerposten, sier fylkesleder Morten Halling i Oppland KrF.

– Familiepartiet KrF må ha en annen holdning enn det som nå er foreslått, sier fylkesleder Trude Brosvik i Sogn og Fjordane.

I flere KrF-fylker vokser nå uroen over deler av innstrammingspakken som integreringsminister Sylvi Listhaug presenterte i romjulen.

Vårt Land har vært i kontakt med en rekke av KrFs fylkesledere. Mange har ennå ikke fått lest seg inn i enkeltforslag. Men flere som har dannet seg et inntrykk av helheten, synes enkeltpunkter virker mer ytterliggående enn familiepartiet kan godta.

LES OGSÅ: Kristen-Norge støtter kirkens kritikk av Listhaug

«Umenneskelig»

Det er spesielt forslaget om at mindreårige asylsøkere skal få vurdert beskyttelsesgrunnlaget på nytt når de fyller 18 år, som vekker reaksjoner. Det gjør også den nye åpningen for å avslå familiegjenforening dersom utlendingen ikke har permanent opphold. Regjeringen foreslår krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.

– Vi kan ikke ta imot barn, integrere dem, la dem lære norsk og så til slutt etter mange år igjen kunne konkludere: Du får ikke opphold. Slikt er umenneskelig, sier Brosvik.

Hun synes også Listhaug går for drastisk til verks om familiegjenforening. Brosvik viser til at Frp-statsråden vil ha strengere krav til botid enn man har i Danmark og Sverige.

– Innstrammingsforliket er ingen blankofullmakt til Frp og her bør familiepartiet KrF ha en annen holdning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mykt program

Også hennes kollega i Oppland, Morten Halling, er skeptisk til innstrammingene på barne- og familiefeltet.

– Vi må innrømme at det var nødvendig med noen skjerpelser i asylpolitikken. Men jeg forventer at KrF sentralt uttaler seg negativt om at midlertidig opphold for barn bare skal gis til fylte 18 år, sier Halling.

To år før den store asylstrømmen vedtok KrF et stortingsprogram med en rekke myke integreringstiltak. Og for asyltid het det at «botid må vektlegges sterkere enn i dag».

Fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland er ikke like skeptisk som Brosvik, men mener KrFs balansegang fremover blir «vanskelig».

– Jeg er likevel opptatt av at KrF må være i posisjon til å påvirke. Da må vi både ta ansvar for innstramminger – og sette grenser for dem.

LES OGSÅ: «Sylvi Listhaug avslører seg selv når hun kaller kirken sosialistisk», skriver Erik Lunde

Kan utfordre samarbeidsklima

Flere av fylkeslederne Vårt Land har snakket med uttrykker uro over at partiprogrammet kan bli underordnet pragmatiske hensyn og at Listhaug skal tøye forliket lenger enn KrF egentlig har gått med på.

– Det er viktig at statsråden ikke utfordrer enigheten i forliket som KrF inngår i. Også for samarbeidsklimaets skyld, sier Olav Ingebjørn Moe i Østfold KrF.

Men partiets talsmann på innvandrings- og integreringsfeltet, Geir Sigbjørn Toskedal, vil ikke alt nå avvise deler av innstrammingspakken.

– Vi begynner nå jobbingen med detaljene i høringsforslaget fra Listhaug. Stortingsgruppen vil drøfte det i neste uke. Fremover vil vi også ha samtaler med Venstre om saken. Vi vil lande saken i løpet av januar, opplyser han.

LES OGSÅ: AUF-leder kritiserer Aps støtte til Listhaug

«Listhaug ringte»

Toskedal foreteller at statsråd Listhaug ringte ham dagen etter at hun var blitt statsråd for å si at hun var innstilt på godt samarbeid.

– Hvorfor har du selv en åpen holdning til innstramminger i oppholdsreglene for asylbarn?

– Vi må hente inn mer fakta om hvor mange det gjelder. Dessuten er det slik at vi må delta i prosessen om dette – og ikke stille oss på utsiden. Det har jo SV gjort, og de har ikke innflytelse. Jeg ser ikke for meg at vi går med på alt. Men noen av forslagene kan få flertall uansett hva KrF mener. Derfor er det viktig at vi «henger på» i prosessen, forklarer Toskedal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter