Nyheter

KrF-topper legger strategi om det verste

Budsjettdrama inn i avgjørende timer. Knut Arild Hareide gir ikke forhåpninger. KrF-møte handlet mest om sjakktrekk ved full krise.

Nå lørdag ettermiddag sier flere kilder at budsjettkampen er inne i sine helt avgjørende timer og at en avklaring kan komme sent på ettermiddagen.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande ga uttrykk for at dramaet nærmer seg konklusjon:

– Nå er vi faktisk i den helt avgjørende fasen, sa Venstre-lederen til Vårt Land klokken 14.30.

Lørdag formiddag satt KrF-lederen, finanstalsmann Hans Olav Syversen og sentrale rådgivere og kommunikasjonsfolk i møter.

Kriseprat i KrF

Det handler ikke mest om politikk og tilbud lenger. Det dreier seg mest om strategi og det å gjøre de riktige forberedelsene foran alle tenkelige utfall. Også om regjeringen truer med å gå av under mandagens finansdebatt.

– Vi må forberede oss på ulike scenarier frem mot mandagen. Vi vet ikke helt hvordan dette lander. På et tidspunkt – hvis vi skulle få en «situasjon» mandag – må vi innkalle stortingsgruppen vår, men det har vi ennå ikke gjort, sa Hareide til pressen før han skulle spise lunsj.

– Det handler altså mest om strategiske ting akkurat nå?

– Det er riktig, svarer han Vårt Land.

LES OGSÅ: Ernas lag i livskamp

«Jeg vil ikke gi noen forhåpning»

I en etasje over KrF sitter fortsatt statssekretærer fra regjeringspartiene for å kalkulere på løsninger som kan være aktuelle for sentrumspartiene. Men Hareide gir nå ikke særlig forhåpninger om en form for budsjettavtale.

– Alt er mulig, men jeg vil ikke gi noen forhåpning om at det kan skje. Men jeg vil holde muligheten åpen så lenge som mulig.

Det er fordi arbeidet med å finne løsninger de fire partiene imellom, tikker mot de siste timer.

– Vi vet at alvoret og mandagen nærmer seg. Det har jo vært fire partier som har ønsket en enighet. Og det arbeidet vil vi bidra inn i. Men jeg vil ikke gi noen forhåpninger utover det at ting faktisk er uavklart.

LES OGSÅ: KrF er ingen redningsbøye

Høyspenning i forveien

Dagen i forveien sa Hareide minst mulig, fordi det var høyspenning i siste budsjettanstrengelser mellom borgerlige topper. Det var flere møter med statsministeren, ett av dem på hemmelig sted.

Fredag kveld ga kilder i Venstres miljø signaler om at budsjettprosessen var på vei mot kollaps. Kilder nær KrF avkreftet dette for deres og regjeringssidens del.

– Vi jobber og vi står på, vi prøver og vi prøver. Men om vi kommer vil vi nok vite i løpet av dagen nå. For da er alle frister ute, sier Trine Skei Grande.

– Venstre er jo ikke i forhandlinger. For vi har jo brutt dem. Men det er mange omveier som forsøkes akkurat nå, signaliserer hun.

Grande ordlegger seg slik at det tyder på at den omstridte bilpakken fortsatt er en pine.

– Alle vet nå hva som har vært viktig for oss. Det er akkurat de vanskene vi holder på med akkurat nå, påpeker hun.

LES OGSÅ: Bondevik stolt av KrF etter bruddet

Hva er en «enighet»?

Anstrengelsene har handlet om å få til det som forhandlere kaller en «enighet»: Det kan være en begrenset politisk pakke eller enighet om hvordan partiene skal stemme for ikke å utløse regjeringskrise. Som Vårt Land har skrevet de siste dagene er toget forlengst gått for en komplett budsjettavtale.

På spørsmål fra pressen om Hareide og rådgiverne også drøfter håndteringen av et kabinettspørsmål fra statsministeren, svarte Hareide:

– Det er naturligvis et vanskelig og krevende spørsmål. Det vil jo ikke ha vært noe som er mer krevende i samarbeidet disse årene enn akkurat det. Men vi har ikke det spørsmålet på vårt bord nå.

– Blir det flere runder med Erna Solberg i løpet av lørdagen?

– Det vet jeg ikke, svarer Hareide.

Store deler av ettermiddagen satt han på kontoret sitt i Stortinget. Også Venstre-leder Grande jobbet med sine. Og ingen av dem hadde i løpet av dagen rykket ut til nye møter med Siv Jensen og Erna Solberg.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter