Nyheter

Erna kan bli felt – KrF ingen redningsbøye

Erna Solbergs regjering har ingen sikker redningsvei via KrF. Mandag kan hun bli stemt ut.

Etter sammenbruddet i budsjettforhandlingene gjør sentrale aktører nå klar for sluttkampen foran finansdebatten. Overfor Vårt Land tegner en rekke sentrale aktører et dramatisk bilde:

• Det finnes ikke fnugg av tro i toppen av KrF og Venstre på at Høyre/Frp klarer å legge frem et så robust tilbud at det redder en budsjettenighet i helgen.

• De blåblå feilbedømmer farlig om stoler på at KrF i siste liten stiller opp for dem.

• Topper i de to partiene er nå forberedt på at mandagen kan skape en regjeringskrise. Det var de ikke for få uker siden.

Skal fristes. I Stortinget i går var skarpe regnemestre i Høyre og Frps i sving med å lete frem fristelser til KrF og Venstre. Tilbud bør komme senest i dag, men i støttepartiene har man null tro på at dette kan løse krisen.

Der er man nå mer mentalt innstilt på å forberede det som kan bli et sjeldent drama om budsjettet i Stortinget. Der risikerer regjeringen å bli nedstemt – og med «normal» opptreden vil den da velge å gå av. I KrF-toppen sies det: «Vi er nå forberedt på alt».

LES OGSÅ: Balansekunstnerens tøffe valg

Solbergs tillit. I Venstre og KrF tror de at de senest før møtets start blir tilbudt et litt fetere tilbud enn det siste som regjeringen kom med i forhandlingene. Solberg kan velge å true med kabinettspørsmål – eller faktisk ikke true med noe som helst. Da kan hun etterpå selv trekke konklusjoner. Og hun kan styre videre, på grunnlag av svært sjeldent brukte fullmakter. Et slikt scenario provoserer også.

Sentralt i Venstre er meldingen klar: Et kabinettspørsmål vil de aldri bøye seg for. Dessuten regner de med at innholdet i et «lokkeforslag» ikke vil være godt nok. Og ikke minst: Partiet har fått nok. Slik Vårt Land får fremstilt situasjonen, er det full tillitskrise til regjeringen: «Om grønt skatteskifte fikk vi et løfte. I stedet ble vi lurt».

KrF usikkert kort. I ukevis har nøkkelfolk i regjeringspartiene sagt til pressefolk at KrF ganske sikkert redder statsbudsjettet i siste omgang. Strateger i partiet gjør det overfor Vårt Land helt klart at slik er situasjonen ikke.

Skulle KrF få et enda bedre tilbud å stemme over enn Venstre, vil det bare være enda mer umulig. Da kan KrFs omdømme bli ødelagt av påstander om å ta imot «Judas-penger».

På ledende hold blir det faktisk uttalt at det faktisk er «en fristelse» å få stemt ut Frp. Dessuten vil det være ødeleggende før et valg å skille lag med Venstre, som deler regjeringssyn.

LES OGSÅ: Bondevik stolt av KrF etter bruddet

Press nedenfra. I KrF har det vært mer møteaktivitet i stortingsgruppe og landsstyre om budsjettkrisen enn tidligere kjent. Fra fylkeslagene i partiet skal det være tydeligere ønske om å sette hardt mot hardt sammen med Venstre.

Før finansdebatten vil KrF derfor i gruppemøter vurdere totalbildet på selvstendig grunnlag. Det blir sagt at å skille lag med Venstre må drøftes som en «eventualitet». Men muligheten for dette er mindre enn i fjor, da de to var nær ved å skille lag.

Akkurat nå skal det mer til om KrF feller regjeringen enn at de ikke gjør det. Det kan skyldes at partiet faktisk er blitt tilbudt klimapolitikk som er på høyden med eget alternativt budsjett.

LES OGSÅ: «Klima-Judas» eller «hjertesaks-bonanza»?

Piske på plass. Men totalsituasjonen med ultimatum fra regjeringen, forholdet til Venstre og fare for å bli pisket på plass, gjør at KrF-topper sier de kan stemme mot regjeringens budsjett.

Vårt Land har fra flere hold fått opplyst at situasjonen før bruddene var uferdig: Store avstander, fortsatt uløste omkamper fra i fjor, manglende frie penger til løft, hjertesaker og gjenopprettelse av bistandskutt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter