Nyheter

KrF nekter Frp flyktningavtale uten Ap og co

KrF møter nå Frps press: Partiet inngår ingen ny asylavtale uten at Ap og andre opposisjonspartier er med.

Flyktningarbeidet i Frps stortingsgruppe kan ende med høydramatikk og avtaler mellom KrF/Venstre og regjeringen ryker. I verste fall kan hele samarbeidet komme i spill.

For også i KrF skal Frps strategi om å gå til «samarbeidspartiene først» nå møtes med et tydelig signal: Ja – vi kan gjerne snakke. Men situasjonen er nå sånn at KrF ikke inngår nye avtaler på flyktningfeltet uten at også Ap og andre partier inngår i et bredt forlik.

LES OGSÅ: «Frp-kaos» presser sentrum

Topper i KrF gir Vårt Land klare signaler om at dersom Høyre/Frp skulle finne på å omgå KrF og Venstre med å søke støtte direkte hos Ap/Sp, vil dagens asylavtale være å anse som opphevet.

Den avtalen har ikke bare sikret KrF seiere, men også Frp mulighet til flertall for innstramminger på asylfeltet. Undermineres slike avtaler, kan altså andre avtaler regjeringen har for å overleve, smuldre opp.

Hareide: Bare brede samtaler

I sin tale til KrFs landsstyre kom Hareide inn på den aktuelle dramatikken på flyktningfeltet:

– Det er en ekstraordinær situasjon. Det er et tydelig budskap fra KrF at vi er beredt til politiske samtaler i tråd med det som statsministeren sier: Brede samtaler.

Han unngikk å gå mer i detalj om hvordan partiet praktisk vil møte Frp/Høyre. Overfor Vårt Land utdypet han etterpå:

– Vi takker ikke nei til samtaler. Men vårt utgangspunkt er at statsministeren har invitert til brede samtaler. Det er utgangspunktet. Kommer de til oss først, vil jeg stille på det møtet. Men der vil jeg si at det skal være brede samtaler. Det vil være budskapet vårt, bekrefter Hareide og poengterte:

– Jeg stiller på møtet, men har ikke noe nytt budskap.

LES OGSÅ: Hastemøte i KrF

– Vil asylavtalen være opphevet om de blåblå omgår sentrum?

– Det vil være meget spesielt. Spørsmålet vil også være hva de blir enige om, svarer Hareide.

Politikkprodusenter: Sandberg og Tybring-Gjedde

Det vekker forundring i KrF at nettopp to av Frps mest radikale og opposisjonelle på utlendingsfeltet, Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde er hovedaktører i å formulere ut spissere asylpolitikk.

Sandberg og Tybring-Gjedde gjør dette sammen med Åse Michaelsen. Forslaget skal videre til Frps gruppe, så til samordning med Høyre og deretter presenteres for KrF og Venstre.

– Hvordan reagerer du på at nettopp disse to utformer kravrekken?

– Det er under en uke siden regjeringen la frem et tilleggsnummer. Nå sitter de blå på overtid og jobber med nye forslag. Det er uryddig. Jeg kan ikke huske noe sidestykke til dette. Hvilken arbeidsgruppe Frp har, kan ikke jeg legge meg opp i. Men det skal ikke være Frps arbeidsgruppe som legger premissene for hva Norge gjør. Det er Erna Solbergs ansvar.

Frp presser KrF

KrF-topper oppfatter varianten som press. I morges bekreftet dessuten Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, at sentrumspartiene ville bli oppsøkt først. Men han truet indirekte med å hoppe over sentrumspartiene dersom de ikke vinner støtte.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Til NRKs Politisk Kvarter sa Nesvik dette:

– Regjeringspartiene kommer til å søke flertall der flertallet finnes. Vi går alltid først til KrF og Venstre, men det er innstrammingstiltakene som her er viktige.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter