I åtte år var hun KrF-topp i Oslo kommune. Først fire år som varaordfører, så byråd i fire år i det borgerlige byrådet som styrte Oslo fram til kommunevalget i fjor høst.
Nå tar Aud Kvalbein bladet fra munnen, og retter sviende kritikk mot ledelsen - og partistrategene - i partiet hun har tjent i en årrekke. Oppgjøret kommer i et svært åpenhjertig debattinnlegg i Dagen.no:
Bygd ned partiet
«I 20 år har KrF vært opptatt av «fornyelse» og å «åpne» partiet mot nye grupper. Men i stedet for å få flere velgere, har KrF fått færre. Hvorfor tviholder da partistrategene på opplegget med å bli såkalt mer «moderne», mer «åpne», mindre kristelige, bygge ned tradisjonelle kristne standpunkt om for eksempel familie og ekteskap, ikke være så opptatt av den tradisjonelle -velgeren og så videre? Opplegget virker jo ikke. Det har ikke kommet flere velgere. «Fornyelsen» er ingen fornyelse. Strategien har heller bygd partiet ned gjennom årene», skriver Kvalbein.
Pride-bråk
Kritikken fra den tidligere KrF-toppen kommer etter uker med mye bråk innad i KrF, bråk som startet da leder Knut Arild Hareide gikk i Pride-toget i Oslo i juni:
* Fylkesleder i Hordaland kalte Hareides Pride-deltagelse for et «selvmål».
* Opp mot 90 KrF-medlemmer meldte seg ut i protest mot Hareides Pride-deltagelse.
LES OGSÅ: – Jesus ville kanskje gått i paraden, men ikke jeg
I tillegg til Pride-striden har det også kommet en strid om ekteskapsformuleringene i forslaget til nytt partiprogram. Samtidig sliter KrF også med lav oppslutning på meningsmålinger.
På Vårt Lands juni-måling fikk partiet en svært lav oppslutning, bare 4,4 prosent. Et slikt valgresultat ville vært KrFs dårligste stortingsvalg noensinne.
Svak oppslutning
Aud Kvalbein er også sterkt opptatt av oppslutningssvikten:
«I 1997 oppnådde KrF hele 13,7 prosent av velgerne. KrF var i ekstase. Denne anledningen skulle man virkelig bruke til å få nye velgergrupper til partiet. De tradisjonelle velgerne ble regnet som selvsagte støttespillere. Men det kom ikke nye velgere i store mengder som forutsagt. Partiet gikk heller kraftig ned ved stortingsvalget i 2005 til 6,8 prosent (…) På den siste meningsmålingen som kom i forrige uke, var KrF under sperre‧grensen», skriver hun i debattinnlegget i Dagen.no.
Ved stortingsvalgene i 2009 og 2013 fikk KrF en oppslutning på henholdsvis 5,5 og 5,6 prosent.
LES OGSÅ: Augusta (97): – Hareide er modig og trenger støtte
Ny strategi
Nå etterlyser eks-byråden fra Oslo vilje til å tenke nytt:
«Når en strategi ikke får det forventede resultat, er det logisk å evaluere for å se hva som er feil, og så legge en ny strategi. Selv om KrF som andre partier jevnlig diskuterer denne type spørsmål, har man etter min vurdering aldri satt skikkelig spørsmålstegn ved det grunn‧leggende av «fornyelsesopplegget» de siste 20 årene.»
Gode å ha
Når Kvalbein ser seg tilbake på de siste valgkampene partiet har ført, liker partiveteranen ikke det hun ser:
«Men hva ser vi hvis KrF virkelig er i krise i en valgkamp? Hvem henvender da KrF seg til? Jo, de bibelorienterte kristne velgerne, nettopp den gruppen som man ellers i sin «fornyelse» ikke er så opptatt av. Da er de gode å ha. Å fortsette slik er ikke holdbart.»
LES OGSÅ: Lunken KrF-støtte til egen partileder
Tynnslitt tillit
Kvalbein skriver i Dagen.no at «tilliten i en del av de gamle velgergruppene er nå tynnslitt. Hennes hilsen til partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Olaug Bollestad og Dagrun Eriksen er krass:
«Hvis KrF-ledelsen ønsker et helt annet partiprosjekt enn før, må de finne tilhengere som støtter et slikt prosjekt. Foreløpig har de ikke ‧lykkes særlig godt.»