Nyheter

KrF i «hemmelig» Listhaug-møte

På et møterom i Stortinget snakket KrFs talsmann og Frp-statsråd Sylvi Listhaug ut om asylpolitikk og samarbeid.

Listhaug selv hadde nettopp vært i sin første muntlige spørretime i Stortinget. Der fikk hun en rekke kritisk spørsmål, og det var knapt med tid til pressen etterpå.

Hun skulle nemlig rekke et møte, og det viste seg å være med KrFs talsmann på feltet, Geir S. Toskedal. Både han og flere andre i partiet sier de nå mer ønsker å få løst asylfloker enn å ha et temperert utspillsforhold til Frps innvandringsminister.

LES OGSÅ: Bondevik: Bryt med «høyre-venstre-tvangstrøya»

I ukevis har Listhaugs utspill og retorikk møtt irritasjon og motstand blant forlikspartnere, spesielt KrF, SV og Venstre. I forrige uke skrotet Venstre de 40 innstrammingspunktene som Listhaug har sendt på høring. Nylig uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide at Listhaugs opptreden truet det ikke-sosialistiske samarbeidet.

KrF i dialog bak gardiner

På et møterom i KrFs korridor satt Listhaug og KrF-talsmannen med rådgivere og ble oppdaget av et par forbipasserende pressefolk. Gardinene i møterommet som kalles «Glassburet» var ikke trukket for.

Etter møtets slutt ga Listhaug noen korte kommentarer og konkluderte med at møtet hadde vært positivt.

LES OGSÅ: Refser Hareides «fiendebilde av Listhaug»

– Nyttig møte for deg også, KrF-talsmann Toskedal?

– Dialog er alltid nyttig. Det gjelder å forstå hverandre – begge veier. Det handler om en alvorlig sak. Vi ønsker å finne frem til et forlik som er til landets beste. Vi deler en del verdisyn, men har ulike metoder og veier, sa Toskedal.

På sporet igjen?

Regjeringen synes nå opptatt av å få prosessen med Listhaugs 40 innstrammingspunkter på sporet igjen. Nettopp Listhaug sendte i går morges ut en invitasjon til de parlamentariske lederne i Ap, V, KrF, Sp, H og Frp til Statsministerens kontor.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Målet med møtet er å gå grundig igjennom forslagene som ble sendt på høring. Dessuten skal man «oppklare spørsmål som er uavklart» og «kartlegge hvilke punkter som er vanskeligst for de ulike forlikspartene.»

Retorikken var «fin»

Men samme senformiddag varmet altså KrF og Frp-statsråden opp.

– Dette møtet var avtalt og en del av samarbeidsavtalen. Og så er det sånn at det er opp til alle partier nå å vise at man har tillit til den andre. Det at vi har et møte, bør jo bekrefte at vi nå er i dialog.

– Har retorikken vært fin inne i møterommet?

– Ja, og vi er faktisk enige om at vi har ulik retorikk i denne saken.

LES OGSÅ: Hareide: Ekstremværet «Sylvi Listhaug» har ikke løyet

– Har du tatt opp Listhaugs retorikk på møtet i dag?

– Det går ikke an å snakke uten å ha retorikk, svarer Toskedal.

KrF har ikke hatt noe møte med Listhaug siden før jul. Meningen er at samarbeidet partiene imellom skal ha slike samtalepunkter.

Sist var Hareide også med

Før jul hadde både Toskedal og partileder Knut Arild Hareide et møte med den nye statsråden. Der ble både innhold i integreringspolitikk drøftet – det samme gjaldt debatt-tonen partiene imellom.

Men siden den gang har det altså ikke vært noe topptreff mellom partiene. Og i mellomtiden har trefningene mellom partiene tiltatt. På KrFs landskonferanse ble Listhaug til og med omtalt som «ekstremvær» av partileder Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter