Nyheter

KrF-Dagruns stortings-comeback i grus

KrFs nestleder får ikke ny sjanse fra Akershus. I stedet havner helt andre personer i real valgthriller.

Dagrun Eriksen er ikke å finne i toppen av listeforslaget fra Akershus KrF. Oppslutningen hennes lokalt i det nye hjemfylket hennes var for svak til å bli fylkets KrF-kandidat.

I stedet går det mot duell om topplassen mellom fylkesleder Ingunn Ulfsten og lederen av KrFU, Ida Lindtveit. Nominasjonskomiteen har innstilt Lindtveit til førsteplassen, etterfulgt av Asker-politiker og rettsmedisiner Torleif Ole Rognum.

Ulfsten takket nei til listeplass da komiteen valgte Lindtveit på topp. Men Ulfsten har såpass stor støtte at det etter det Vårt Land får opplyst går mot kampvotering om topplassen.

LES OGSÅ: KrF-Dagrun spilles inn i tøff stortingskamp

Ble vraket forrige gang

Men for Eriksens del kan håpet om igjen å bli stortingsrepresentant nå være ute. For fire år siden ble hun vraket i Vest-Agder, etter over 13 år på Stortinget. Det skjedde under et opphetet nominasjonsmøte.

Selv om Eriksen var nummer to etter Knut Arild Hareide sentralt i KrF, syntes Vest-Agder KrF at nok var nok. De nominerte heller Hans Fredrik Grøvan.

LES OGSÅ: Erna ber KrF og Venstres velgere om å stemme på Høyre

Nytt hjemfylke

De siste to årene har det vært «summing» i det sentrale KrF-miljøet om at nestleder Eriksen kunne bli aktuell som stortingsrepresentant på nytt. Akershus kunne bli springbrettet.

Og i vår ble Eriksen spilt inn i nominasjonsprosessen i sitt nye hjemfylke. Eriksen er nemlig bosatt i Bærum i Akershus og vikarierte da som KrF-leder mens Hareide hadde permisjon.

– Dagrun er KrFs fungerende leder, hun er nestleder, hun har tung erfaring fra Stortinget og er nå hjemmehørende hos oss. Det er opplagt at hennes navn kommer inn i nominasjonsprosessen, sa lokallagsleder i Bærum KrF, Arne Inge Mathisen til Vårt Land for én måned siden.

Selv om hennes lokallag da hadde foreslått henne, ville ikke Eriksen gi kommentarer om saken. Men hun avviste ikke at hun kunne bli aktuell.

LES OGSÅ: Dramatisk sorti – Dagrun Eriksen kastet

Drama-fylke for KrF

Akershus KrF vedtar sitt endelige listeforslag 19. september. Det er tidligere enn andre KrF-fylkeslag, nettopp fordi partiet ikke har noe mandat fra fylket i denne stortingsperioden.

For KrF er nettopp Akershus et fylke med politisk dramatikk: Det var fra Akershus Knut Arild Hareide så vidt kapret et utjevningsmandat i 2009 og dermed kom tilbake i rikspolitikken. Og det var i Akershus at eks-leder Valgerd Svarstad tapte mandatet med bare 116 stemmer etter 12 år på Stortinget.

Skal KrF få stortingsplass fra fylket, trengs det trolig høyere oppslutning enn de 5,5 prosentene som ga partiet og Hareide plass sist.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter