Klima

Klimaforsker ved usedvanlig godt mot i Paris

Forsker Steffen Kallbekken følger klimaforhandlingene for å bedre å forstå hva som skjer. Men han har enda ikke klart å avsløre Saudi-Arabias «snubletråder».

– Hvorfor drar du til Paris?

– Mest av alt for å følge forhandlingene så jeg kan forstå hva som skjer. Forstår jeg for eksempel hvilke land som står for hvilke posisjoner, kan jeg analysere utfallet og hva det innebærer for klimapolitikken i mange land mye bedre.

– Hva gjør du mens du er her?

– Den viktigste delen er å sitte i forhandlingssalen og følge med hva som skjer. I tillegg er det å snakke med folk i forhandlingsdelegasjoner og sivilsamfunn, for å forsøke danne oss et godt bilde av det som foregår. Cicero holder også en god del seminarer, og har pressebriefinger på paviljongen vi deler med Bellona.

LES OGSÅ: Karoline (16) vil sette Ban Ki-moon på plass

Mer forhåpningsfull denne gangen

– Hvordan kom du deg hit?

– Jeg fløy.

– Hva er det viktigste som kan skje på forhandlingene?

– Det er å sikre at det kommer i gang en prosess som kan gi strengere utslippsmål over tid. For eksempel at alle fornye klimamålene sine hvert femte år, og at de alltid må kutte mer enn de sa i de forrige målene.

– Hva får deg til å tro at forhandlingene vil lykkes denne gangen?

– Jeg er ikke hundre prosent sikker på det. Men det som gjør meg mer forhåpningsfull denne gangen er at veldig mye mer er avklart på forhånd enn på tidligere møter. Før man kom hit har allerede forankret klimapolitikk i veldig mange land. Det gjør at mye ligger klart på bordet før vi starter.

LES OGSÅ: Morens klimaengasjement satte varige spor i Olav Fykse Tveit

– Mange land sier det samme om og om igjen

– Er det noe som har overrasket deg hittil i møtet?

– Dessverre ikke. Det er mye velkjent. Nå har jeg fulgt forhandlingene siden København i 2009, og jeg opplever at mange land sier det samme om og om igjen. Så på en måte er det skuffende lite nytt.

– Hvem er din klimahelt?

– Det er en forhandlingsgruppe - en allianse av land - jeg har stor respekt for. De heter EIG, som står for Environmental Integrity Group. De er den eneste gruppen med medlemmer fra både rike og fattige land - blant annet Sveits, Mexico og Sør-Korea og er en brobygger mellom nord og sør. I tillegg står de veldig ofte for de mest ambisiøse posisjonene. Det er ikke sikkert det hadde vært en dårlig idé for Norge å være med der fremfor i Umbrella-gruppen, som inneholder mange av versting-landene.

– Saudi Arabia er den største bremseklossen

– Har du noen hemmelige klimasynder?

– Fly er vel ikke så hemmelig. Men familien min har ikke bil, og tar kollektivt og sykler til hverdags. Så fly på jobbreiser og ferie blir åpenbart min største klimasynd. Men mitt nyttårsforsett i år var å ha flere videomøter og færre flyreiser. Det har jeg også klart!

– Hvem ville du tatt en kaffe med akkurat nå?

– Saudi-Arabias sjefsforhandler, toppmøtets største bremsekloss. Jeg vil forstå hva det er Saudi-Arabia pønsker på, og avsløre noen av snubletrådene de prøver legge inn. Er motivasjonen at de bare vil prøve å blokkere fremgang? Eller kan det være andre ting som ligger bak, slik at vi kan jobbe med å få dem til «å se lyset» fremover?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima