Klima

Morens klimaengasjement satte varige spor

Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd bærer sin avdøde mors råd med seg på klimaforhandlingene som startet i dag.

Hvorfor drar du til Paris?

– Jeg vil være med å påvirke, og si at tiden er inne for forandring. For Kirkenes Verdensråd, som har ledet arbeidet for de trosbaserte organisasjonene på alle klimatoppmøtene, er dette et viktig arbeid. Vi er her fordi det er vår oppgave å peke på det som gir håp om riktige forandringer, og tro på at det er mulig.

Hva gjør du mens du er her?

– Jeg deltar på ulike arrangementer med andre deltakere i vårt nettverk. Blant annet skal jeg holde innlegg på to-tre paneldebatter, og lede en gudstjeneste i Notre Dame med den katolske erkebiskopen. Det viktigste arbeidet er likevel å vise at vi er tilstede, og formidle hva vi mener bør skje.

LES OGSÅ: Velgerne tviler på klimaløsning

Hvordan kom du deg hit?

– Jeg kom fra India, så jeg måtte fly hit. Men jeg skal hjemom en tur underveis i møtet, og når jeg kommer tilbake tar jeg toget. Fra Genève der jeg bor og hit går det faktisk like fort.

Hva er det viktigste som kan skje på forhandlingene?

– At vi slutter å diskutere hvem som skal slippe å betale og bidra til utslippskuttene. Jeg håper forhandlingene skifter til en tankegang om at nå må det skje noe uansett. Vi må sette foten på gasspedalen.

LES OGSÅ: Menneskets fotavtrykk skaper ny tidsalder for første gang på 11.700 år

Hva har overrasket deg mest hittil i møtet?

– Hvor mye som faktisk skjer for å få i gang skiftet til et bærekraftig samfunn. Boken til Anders Bjartnes - «Det grønne skiftet» – som kom ut nylig, har overbevist meg om at skiftet er i gang. Bare de siste ukene har store bedrifter og allianser som Unilever begynt å planlegge at de skal være ute av kull innen fem år. Slike beslutninger vil trigge en voldsom etterspørsel etter fornybar energi.

Hvem er din klimahelt?

– Min mor, som døde for femten år siden. Lenge før noen begynte å snakke om det, lærte hun meg å ikke bruke bil om du kan la være, og skal du ha bil må den ha minst mulig utslipp. Dette var hun opptatt av på midten av 70-tallet. Det har satt varige spor i meg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Har du noen hemmelige klimasynder?

I Kirkenes Verdensråd erstatter vi nå enkelte flyreiser med møter over nettet. På grunn av verdien av å møtes ansikt til ansikt, kan ikke alle møter erstattes. Men er det noe jeg angrer på, er det at vi ikke erstattet flyreiser med nettmøter tidligere.

Hvem ville du tatt en kaffe med akkurat nå?

– Statsministeren i India. India er en nasjon på over en milliard mennesker, og sitter med mange av nøklene i klimaspørsmålet. Er de villig til å drive utviklingen i landet frem på en bærekraftig måte, vil det ha en voldsom betydning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima