Klima

Klimaforkjempere slo myndighetene i retten

Den norske stat risikerer søksmål om oljeleting i Arktis. Saksøkerne støtter seg på ferske dommer fra USA og Nederland.

Bilde 1 av 3

«Og til alle dyr på jorden og til alle fugler under himmelen og til alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter å spise» står det allerede i første bok i Det gamle testamentet. Det er Hans Morten Haugens mandat når han deltar i kampen mot olje­leting i Arktis.

– Det sier noe om at Gud har en plan for alt liv, og at det ikke er menneskets oppgave å undergrave den planen, sier Haugen, som er professor ved Diakonhjemmet Høgskole.

LES MER: Juridiske klimaseire kan fort bli symbolseire

Nederlandsk seier

Sist onsdag falt en historisk dom i Nederland. Organisasjonen Urgenda og nesten 900 enkeltpersoner saksøkte staten, og vant frem. Dommen pålegger myndighetene å kutte landets klimautslipp med minst 25 prosent innen 2020, 9 prosent mer enn planlagt.

– Her var det stor glede da vi hørte om dommen, sier Haugen, som også er leder av Ressursgruppe for skaperverk og bære­kraft i Oslo, Asker og Bærum.

«Mens staters reduksjonsforpliktelser hittil har vært basert på hva statene blir enige om i ­internasjonale forhandlinger, fastslår denne kjennelsen at Nederland har en selvstendig juridisk forpliktelse overfor sine borgere», skriver Haugen i et innlegg på verdidebatt.no

LES MER: Iskanten skaper isfront mellom samarbeidspartiene, skriver Erling Rimehaug

Forbereder norsk søksmål

I Washington må myndighetene innen 8. juli gjøre rede for hvilke juridiske forpliktelser de mener å ha i miljøforvaltningen, med tanke på kommende generasjoner. En gruppe mindreårige gikk til sak for å få en avklaring på hvordan myndighetene ser sitt forvalteransvar i lys av loven.

Nå forberedes et lignende søksmål mot norske myndigheter dersom ikke 23. konsesjonsrunde for oljeleting på norsk sokkel avlyses og dersom ikke Arktis holdes fritt for petroleumsvirksomhet. En rekke ­organisasjoner, blant dem Greenpeace, Natur og Ungdom, Framtiden i våre hender og Forfatternes klimaaksjon bygger en organisasjon klar til å gå til retten.

– Dommen i Nederland viser at politikerne ikke har fritt spille­rom når det gjelder hvor raskt de skal gjennomføre nødvendige klimatiltak, sier Erlend Tellnes, Arktis-ansvarlig i Greenpeace til Dagsavisen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Føre-var-prinsippet

– Vi jobber med å danne en forening som skal være den ­juridisk ansvarlige enheten når vi samler inn penger til retts­saken, sier Hans Morten Haugen til Vårt Land.

Han mener de har gode mulig­heter til å vinne frem.

– Jeg mener at føre-var-prinsippet og aktsomhetsprinsippet, begge allment aksepterte juridiske prinsipper, har en klar relevans i denne sammenhengen.

– Begrunnet i troen på Gud

I tillegg til organisasjonene med landets fremste forfattere i spissen, har også hundrevis av enkeltpersoner skrevet under. Blant dem er Stavanger-biskop Erling Pettersen og tidligere Nidaros-biskop og preses Finn Wagle.

– Mitt engasjement er rett og slett begrunnet i min tro på Gud som skaper, frelser og livgiver, sier Wagle.

– Skaperverket er hans gave som vi skal forvalte til det beste for fellesskapet.

– Bør prøves på Grunnloven

En dom over myndighetenes ansvar for klimaet og fremtidens mennesker i Norge kan få store konsekvenser. Wagle mener det burde vært gjort før.

– Jeg mener det finnes flere saker som kunne vært rettslig prøvet på Grunnlovens miljøparagraf og de overordnede, etiske prinsippene nedfelt i Grunnloven. Den pågående utbygging av Gardermoen, som først og fremst tjener den hensikt å fly reiseglade nordmenn til stadig fjernere destinasjoner, er et nærliggende eksempel, mener Wagle.

– Så vidt jeg vet, er utbygging av minst en rullebane i London blitt rettslig stanset, fordi utbyggingen ble ansett å være i strid med landets miljølovgiving.

– Tydeliggjør et akutt behov

Den tidligere Nidaros-biskopen sier den tradisjonelle etikken har hatt et smalt fokus.

– Den har vært anvendt på de som er oss nærmest i øyeblikket. Nå må vi reise en etikk som strekker seg lenger både i tid og rom, til verdens fattigste og til kommende generasjoner. Miljøutfordringene tydeliggjør det akutte behovet vi har for en nærhetsoverskridende ansvarsetikk, sier Wagle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima